ЦССЗМ Стара Загора съобщава за наблюдаван първи предвестник на слънчев цикъл №25

STZAGORA.NET
*
64398724818 ноември 2018г/16ч00мин: Малка факелна област в северното полукълбо на Слънцето е предвестник на новия 25-ти цикъл (SC25), съобщават от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора.

От събота вечерта в северното полукълбо на Слънцето близо до 30-я паралел се наблюдава малка факелна област. Нейната магнитна полярност е обърната спрямо тази, която е характерна за активните области в северното полукълбо за приключващия вече 24-ти 11-годишен цикъл с цюрихски номер 24 (SC24). Високата хелиографска ширина на тази факелна област в съчетание с нейната обърната магнитна полярност са индикатор, че тя принадлежи съм следващия 25-ти слънчев цикъл (SC25) и представлява своеобразен негов предвестник. Това обаче в никакъв случай не означава, че 24-ти цикъл (SC24) вече е приключил. С него са свързани всички наблюдавани до този момент номерирани активни области. Същите се появяват близо до екватора. Очаква се, че SC24 ще приключи към края на 2019 година. Тогава или в началото на 2020г се очаква официалният (“математически”) слънчев минимум и началото на новия 25-ти слънчев цикъл.

В момента на слънчевия диск се вижда групата петна 2727 (AR12727), която е в северното полукълбо, само на около 1 градус северно от екватора. До този момент тя проявява много слаба еруптивна активност (по наше мнение без геофизична значимост). От друга страна обаче нейната магнитна структура е биполярна (магнитен клас B). Поради това не бива да се изключва, че в рамките на 3-дневната прогноза (17-19 ноември) областта 2727 може да генерира поне едно слабо изригване от рентгенов мощностен клас C. Вероятността за това е около 10%. Няма потенциални източници за изригвания от средния мощностен клас M, за големи изригвания от клас X, както и за протонни (СЕЧ) ерупции.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн