Откриха реставрирания паметник на загинали във войните в с. Маджерито

STZAGORA.NET
*
Паметникът е построен през 1926 г. и е осветен за първи път на 21 ноември, по стар стил тогава – Архангеловден. Той е изграден в памет на 27 мъже от селото, загинали в Балканската и Първата световна война.

Във времето монументът в центъра на Маджерито започва да се руши. Идеята за възстановяването му е на родолюбивата казанлъчанка Станислава Авджиева. Тя е дарила цялата сума за ремонта. Г-жа Авджиева е живяла известно време в селото и има прадядо, загинал по време на обсадата на Одрин през 1913 г., чието име също е изписано на паметника.

Изцяло обновеният мраморен монумент с християнски кръст на върха бе осветен от Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан.

В обръщението си към гостите на тържеството и жителите на Маджерито областният управител Гергана Микова призова да помним своята история и подвига на героите, проляли кръвта си, за да я има днес свободна и независима България.

От името на официалните лица пред паметника на загиналите воини бяха положени венци. Десетки жители на Маджерито и на околните села оставиха цветя в знак на признателност.

За гостите на освещаването домакините бяха приготвили курбан, който бе осветен от митрополит Киприан.
IMG_1279 (Large)IMG_1286 (Large)
IMG_1302 (Large)
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн