Д-р Стефан Бузалов получи званието „Доктор по медицина“ на тържествена церемония в Деня на будителите

STZAGORA.NET
*
Pleven_d-r Buzalov_dm-2018-15-WEB-CROPВ Деня на будителите – 1 ноември, 2018 г. в аулата на Медицински университет Плевен се състоя тържествена церемония по откриване на новия факултет „Фармация“ и награждаване на представители на академичната общност, придобили нови научни степени и академични длъжности. Сред тях беше и акушер-гинекологът д-р Стефан Бузалов от Болница „Тракия“ в Стара Загора (вляво на първата снимка), който официално беше удостоен със званието „Доктор по медицина“ за дисертацията си на тема: „Лапароскопско оперативно лечение на гениталния пролапс“.

Д-р Бузалов е работил върху дисертационния си труд в продължение на повече от 2 години, систематизирайки информация от случаите на 262 пациентки, оперирани от него в екип с д-р Пламен Янев с техниките лапароскопска латерална суспензия и сакроколпопексия. До момента лекарският екип Бузалов и Янев е оперирал над 370 пациентки с пролапс на гениталните органи, подобрявайки коренно тяхното качество на живот. Двамата провеждат първите оперативни интервенции, свързани с лапароскопско лечение на гениталния пролапс през януари 2012 г. след като преминават квалификационен курс в Центъра по телехирургия в Страсбург. В продължение на 6 години д-р Бузалов и д-р Янев развиват усилено тази методика, преминавайки допълнително през много курсове на обучение във водещи клиники в Швейцария, Испания и Франция, на които усъвършенстват безкръвната хирургична техника.

„Това са интервенции с изключително висока степен на сложност. Сакпоколпопексията е една от най-трудните лапароскопски интервенции, за правилното извършване на която е нужен много опит в операционната“, казва д-р Бузалов. Поставеното по тази методика синтетично платно обхваща всички пропаднали генитални органи и възвръща комфорта в ежедневието на жените.

Дисертацията на д-р Бузалов е научно-практическо ръководство за лекарите, които тепърва ще усвояват техниките на лапароскопска латерална суспензия и сакроколпопексия. В нея е обработена информация от последващите прегледи на оперираните пациентки, както и от въпросниците за промяната в качеството им на живот. Научният труд посочва случаите на усложнения и рецидиви, като посочва причините за тяхната проява и положителния опит от последвалите корекции.

„Тази дисертация стана възможна благодарение на изключителната подкрепа на Болница „Тракия“, която осигури нужната база и инструментариум и всички обучителни курсове. Благодаря за подкрепата лично на прокуриста на болницата г-н Иван Колев“, каза още д-р Бузалов. Натрупахме много богат опит и това ни дава увереността да продължаваме напред, допълни той.
Pleven_d-r Buzalov_dm-2018-9-WEBPleven_d-r Buzalov_dm-2018-8-WEB
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн