Именитият танцьор и хореограф Людовик Парти е новият педагог и репетитор на многонационалната балетна трупа на Държавна опера – Стара Загора

STZAGORA.NET
*
45137780_1905434619573694_7149692260760682496_nКогато поема ръководството на римския балет през 2016, италианската преса пише: „Както се казва, “всички пътища водят към Рим”. В нашия случай спокойно можем да повторим максимата, че „всички пътища водят към Стара Загора“! Става дума за маестро Людовик Парти, който след години на професионална танцова кариера и преподавателска дейност по цял свят, многобройни ангажименти като балетмайстор на Фондация Арена ди Верона, балета на Щутгарт, Goteborgs Operans Dance Kompany и Римския балет, през този творчески сезон идва като педагог и репетитор на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера. Примабалерината и художествен ръководител на балета Силвия Томова, по чиято покана именитият танцьор и хореограф идва в Стара Загора, се среща за първи път с Людовик Парти през 2001 година, когато знаменитият италиански хореограф Марио Пиаца поставя балета „Гето“ в Софийската опера. Негов асистент тогава е Людовик Парти.

Професионалният път на Людовик Парти тръгва от Мартиника, където той започва своето обучение по класически, модерен и джаз танц. Продължава в Париж в Международната танцова академия и по-късно се дипломира успешно и в Института по балетна педагогика и хореграфия. Усъвършенства своите умения в Брюксел, в студиото на Морис Бежар Mudra International. Започва кариерата си в балет “Рамберт”, ръководена от Ричард Алстън, преди да постъпи в Балета на операта в Лион.

При връщането си в Италия танцува в L’Ensemble di Micha van Hoecke, в компанията на Марио Пиаца, на която Людовик Парти е и съосновател. Гостува в Театро Масимо Палермо и в Театро Маручино – Киети.

От средата на деветдесетте години Людовик Парти е асистент-хореограф на Миша ван Хоке, Хосе Монталво, Ричард Моув и Марио Пиаца. Последователно е балетмайстор, гост-лектор и асистент-хореограф на Фондация Арена ди Верона, Римската опера, балета на Щутгарт, на Гьотебгската оперна и балетна компания, Националният балет – София, Националната танцова академия, Театро Масимо в Палермо и Teatro Comunale Maggio Danza във Флоренция.

През 2008 г. получава наградата Chiara Fama от Националния съюз на писателите и артистите за танцовата си дейност. Понастоящем е преподавател в Римската танцова академия.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн