Монтирани са първите къщички за прилепи и бързолети в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
DSC_0464Първите за Стара Загора къщички за прилепи и бързолети бяха монтирани от Зелени Балкани на сградите на РИОСВ – Стара Загора и Областната управа. Това стана с любезното съдействие на двете институции.

Къщичките са изработени от Зелени Балкани със съдействието на социалната мрежа за дарителство “Ятото” и с подкрепата на гражданите, съмишленици на кампанията „Диви съседи“.

Диви съседи е кампания, която цели повече граждани да научат за наличието на защитени видове, обитаващи сградите. Реално хиляди бързолети и прилепи обитават фугите на панелните блокове. При санирането на сградите не само се унищожават техните убежища, но ако това се извършва през периодите на отглеждане на малките (при прилепите и бързолетите) или през зимуването (на прилепите, когато те спят зимен сън), това е причина за буквалното зазиждане на хиляди живи животни!

Освен че става дума за изключително полезни животни, които се хранят с насекоми вредители и имат уникална екологична функция, става дума за защитени видове. Законът за биологичното разнообразие забранява тяхното убиване и безпокойство. Въпреки това обаче в Програмата за саниране не са предвидени мерки, които да опазват защитените видове, обитаващи сгради.

Целите на кампанията на Зелени Балкани са две:

* да се предвиди процес на оценка за наличието на защитени видове, преди да започне санирането, което да позволи на експертите да предложат мерки за тяхното опазване;
* да се предвиди като част от програмата поставянето на компенсаторни убежища – къщички за прилепи и бързолети.

По този начин няма да се стигне до драстичен спад в популациите на тези ценни животни, както това се е случило в много страни от Европа и което след това налага инвестирането на огромни средтва и усилия в тяхното опазване.

Поставянето на първите къщички за прилепи и бързолети в Стара Загора цели именно демонстриране на нуждата от решаване на този проблем, както и изостряне на общественото внимание по тази важна тема.
DSC_0513DSC_0510DSC_0470
Apus Apus DilomskiКартина4
Картина5
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн