Конкурсът за киносценарии на „Златната липа“ отново ще търси таланти сред учениците на Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Spisanie Kino_Scenariy konkursНовият брой на авторитетното списание „Кино“ публикува текстовете на класираните на I-во и II-ро място филмови сценарии от конкурса за ученици, който се проведе миналата година сред възпитаниците на езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора в рамките на Фестивала за ново европейско кино „Златната липа“.

Днес основателят и директор на кинофестивала Магдалена Ралчева подари броеве от списанието на директора на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Теодора Николова и на авторките на наградените сценарии – единадесетокласничките Нона Петкова (I-во място) и Богомила Китанова (II-ро място).

Сценарият на Нона Петкова носи заглавието „Змейова невеста“ и е свързана с легенда за близкото до Стара Загора село Змейово. Група ученици пропадат в дупка край селото, за която се носят предания, че някола е била дом на Змея. Холограмни видения с картини от миналите времена карат учениците да повярват, че легендата за змея почива на действителни събития. Какво се случва нататък ще разберете, ако прочетете сценария в списание „Кино“, както и този на Богомила Китанова, наречен „Никой“.

„Всички изразихме желание този конкурс да продължи, защото младите киносценаристи трябва да получат своя шанс, да бъдат окуражавани, да пишат и да повярват в собствените си сили и талант“, каза Магдалена Ралчева. Новият конкурс за киносценарий ще бъде отворен за участие на ученици от всички старозагорски училища. За да получат насоки как да правят правилно първите си стъпки в сценаристиката, за учениците отново ще бъде организиран уъркшоп с участието на изявени европейски кинотворци. Миналогодишния уъркшоп по киносценаристика предизвика голям интерес сред младите хора с уроците, преподадени изключително интересно от английския сценарист и режисьор Гарет Джоунс и сръбската писателка и сценарист на много успешни ленти Владислава Войнович.

В конкурса на „Златната липа“ през 2017 година се включиха 22-ма автори, които представиха 16 сценария. Организаторите вярват, че с разширения формат в конкурса ще се включат много повече ученици и ще се родят още по-интересни сценарии.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн