Над 340 човека се изследваха за хепатит В и С в Стара Загора в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”

STZAGORA.NET
*
Pic 4Рекорден брой хора се изследваха за хепатит В и С по време на третата безплатна акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!“, която се проведе на 8 октомври 2018 г. в Стара Загора. 342-ма души се възползваха от възможността да проверят хепатитния си статус в инициативата, организирана от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“.

Изследванията отчетоха четири положителни резултата за хепатит В – всичките на представители на мъжкия пол на възраст 35, 51, 59 и 80 години. Регистрирани са и два резултата с хепатит С – мъже на 31 и на 50 години. Всички те са насочени за допълнителни изследвания и консултация със специалист гастроентеролог.

Инициативата в Стара Загора стартира с официално откриване, в което взеха участие Кръстина Таскова – член на парламентарната Комисия по здравеопазване и народен представител от Стара Загора, Гергана Микова, областен управител на област Стара Загора, д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора, проф. Йовчо Йовчев, дмн, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”, проф. двмн Иван Въшин, ректор на Тракийски университет – Стара Загора, Кузман Кузманов, старши експерт в РУО – Стара Загора, Теодора Стоименова, представител на АбВи България и Мария Чанева, координатор на НСБХ „Хепасист”. Всички официални гости засвидетелстваха своята подкрепа в усилията за елиминиране на заболяването, като символично разрязаха „връзката с хепатита“.

Кръстина Таскова подчерта значението на скрининга и ранната диагностика на вирусните хепатити от гледна точка на безсимптомното протичане на заболяването. Тя акцентира върху обединяването на усилията на всички заинтересовани страни от гледна точка на постигане на елиминация на хепатита до 2030 г., в контекста на стратегията на Световната здравна организация. Тя призова гражданите на Стара Загора да побързат и да се изследват безплатно за хепатит В и С, като даде личен пример и беше една от първите, които си направиха бърз скринингов тест.

Областният управител Гергана Микова приветства организаторите на кампанията, като подчерта подкрепата на Областна администрация Стара Загора към подобни инициативи, насочени към подобряване на здравето на гражданите.

Д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора, акцентира върху сериозността на заболяването и усилията, които експертите полагат за откриване на новите случаи. Тя подчерта, че съвместните усилия между експерти, институции и пациентски организации е от изключително значение за постигане на успехи в тази сфера. Като пример за това тя представи стартиралия през септември от РЗИ – Стара Загора проект с институт Робърт Кох за хепатит С, в рамките на който вече са изследвани над 300 човека и са открити два положителни случая на хепатит С.

Проф. двмн Иван Въшин, ректор на Тракийски университет – Стара Загора, приветства организаторите, като засвидетелства подкрепата си към провеждането на подобни инициативи, които имат и образователен характер в посока предоставяне на информация за заболяването и подобряване на здравната култура на гражданите и призова жителите на Стара Загора да се възползват от безплатната инициатива.

Теодора Стоименова от АбВи България представи политиката на компанията в подкрепа на инициативи, с които се предоставя достъп на повече хора до скрининг и ранна диагностика на вирусните хепатити.

Допълнителна информация:

Акцията в Стара Загора се провежда под личния патронаж на г-жа Кръстина Таскова. Тя е третата инициатива в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, с която се отбелязва Световния ден за борба с хепатита (28 юли).
Инициативата се провежда с подкрепата на Министерството на здравеопазването, Община Стара Загора и Регионална здравна инспекция – Стара Загора.

Кампанията „Скъсай с хепатита!” се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание. Инициативата има за цел да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение. Стартът й беше даден по време на регионалния форум на тема: „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”, който се проведе на 28-29 юни в София.

Първата акция се проведе в Смолян на 23 юли 2018 г., като в рамките на 5 часа успяха да се изследват безплатно за хепатит В и С над 130 човека и се откриха 2 положителни резултата. Втората акция, която протече при изключителен интерес, беше в Шумен на 10 септември. При нея успяха да се изследват 324 човека. Откриха се 5 положителни резултата (три за хепатит В и два за хепатит С). Поради големия интерес към изследванията, организаторите реализираха продължение на акцията съвместно с РЗИ – Шумен, като дадоха възможност на още 120 човека да се изследват.

Кампанията „Скъсай с хепатита!” ще продължи с акция в Кърджали на 15 октомври, а финалната акция ще бъде в София в края на ноември.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн