Областният управител Гергана Микова се включи в информационна и скринингова акция „Скъсай с хепатита!”

STZAGORA.NET
*
IMG_0468 (Large)IMG_0459 (Large)Областният управител Гергана Микова се включи в информационна и скринингова акция, провела се на територията на град Стара Загора, до паметника „Свети Георги Победоносец“ в парк „Александър Стамболийки”.

Кампанията е под надслов „Скъсай с хепатита!” и е организирана от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“. Тя е свързана с повишаване информираността за вирусните хепатити, начините за превенция и тяхното лечение. Същата се проведе с подкрепата на г-жа Кръстина Таскова, член на Комисия по здравеопазването към Народното събрание и има за цел да напомни, че хепатит С е безсимптомно заболяване и единственият начин за навременното му диагностициране е чрез изследване.

Най-важната част от събитието бе скринингова акция за хепатит В и С, като изследванията се провеждаха в мобилен кабинет чрез взимането на кръв от пръста. Изследванията се правиха от квалифицирани и обучени лаборанти.

В кампанията се включиха д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора, проф. Йовчо Йовчев, дмн, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” АД, проф. Иван Въшин – ректор на „Тракийски университет“, Теодора Стоименова – представител на АбВи България и Силвана Лесидренска – представител на сдружение „ХепАктив“, както и представители на пациентски организации в града.

Скрининговата инициатива в Стара Загора е третата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, с която се отбелязва Световният ден за борба с хепатита (28 юли) и която цели да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.
#

viknoeсподеляне на връзка


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн