Министър Караниколов приветства Стара Загора в семейството на индустриалните зони

STZAGORA.NET
*
P1390631Министърът на икономиката Емил Караниколов приветства днес Стара Загора в семейството на индустриалните зони. Това стана по време на кратка церемония на която кметът на Стара Загора Живко Тодоров му връчи благодарствен знак за подкрепата му и изпълненото обещание да бъдат отпуснати средства за изграждането на инфраструктурата на индустриална зона „Загоре“.

„Това е първият министър на икономиката, който реално с действия и с подкрепа прави така, че Стара Загора да излезе на картата на ивестициите в страната. Без инфраструктура една индустирална зона губи смисъла си и не е толкова притегателна за инвеститорите“, каза Тодоров на съвместна пресконференция с министъра, с участието на представители на Съвета на директорите на зоната и цялото общинско ръководство.

Националната компания „Индустриални зони“ преведе 3.5 млн. лв. по сметките на Индустриална зона „Загоре“, с които държавата участва като акционер с новосъздаденото дружество. Общинският съвет даде съгласие за изработване на ПУП на бъдещата Индустриална зона „Загоре“, който трябва да бъде завършен и приет на октомврийската сесия на старейшините.

Министър Караниколов обясни, че с преведените средства ръководството на зоната може да започне процедури за избор на изпълнители за изграждане на инфраструктурата или да се възползва от открита процедура, обявена в европейски вестник. „Очакват се оферти, има рамково споразумение с участието на 6-7 строителни фирми, които предстои да бъдат избрани. Срокът за кандидатстване изтича на 8 ноември, могат да участват и старозагорски сторители“, уточни министър Караниколов. По думите му, дали ще направят нова процедура или ще се възползват от рамковия договор, е решение на ръководството на зона „Загоре“ и на гражданите на Стара Загора. За всеки конкретен обект тези фирми ще се състезават за най-добрата оферта.

Национална компания „Индустриални зони“ съществува от 10 години. Реално до момента са вложени 700 млн. лв. инвестиции, договарят се още 120 млн.лв., съобщи още министърът. Той уточни, че към зона „Загоре“ до момента има сериозен интерес от индийска компания, която работи в сферата на хранително-вуксовата промишленост. До края на този месец ще дойдат 2 германски фирми, както и китайски инвеститори на 20 октомври.

Председателят на Съвета на директорите на зоната Стефан Шоселов приветства държавата за решението да инвестира в индустриални зони. „Инвестициите, които се правят в момента, са най-важните – в индустрия. Те са тези, които ще променят облика на България“, обобщи той.

„Преки инвестиции в последните години у нас се правят в дълготрайни материални активи – машини и съоръжения, което показва, че бизнесът иска да остане и да инвестира в България. Чужди фирми се регистрират като български, за да се възползват от насърчителните мерки, които им дава българската държава“, допълни министърът на икономиката.

До момента 5 фирми проявяват сериозен интерес към 70% от парцелите в Индустриална зона „Загоре“, съобщи изпълнителният директор Радослав Танев.

„Ние вече мислим за разширяване на първоначалния формат, ще добавим още декари общинска земя. Днес набелязахме още 29 дка, които ще бъдат присъединени“, каза още Живко Тодоров.

Радослав Танев потвърди, че има готовност за увеличаване на зоната с още 150 дка общинска земя, терените се проучват геоложки дали са подходящи за целта.

Приходите, които ще се реализират от продажба на земя или от отстъпено право на строеж и наеми, ще се реинвестират в зоната за разширяването й, уточни кметът.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн