Истините за Пътя, по който ни води Бащата на нещата – нова книга на Любчо Иванов

STZAGORA.NET
*
Pokana BNКогато човек е живял 20 години, му се струва, че разбира напълно живота и тайните му кодове, но всъщност възприема единствено най-видимите форми. Те обаче крият ревниво същността си и я споделят пестеливо само с най-любознателните и склонни към размисъл и анализ представители на вида ни. С възрастта това се променя. Когато човек поживее половин век, невидимите доскоро символи започват да придобиват цвят и плътност. И който се е научил да ги разпознава, се вглежда в тях с удивлението на първооткривател. След като насити съзнанието си с тихия им шепот, човек още дълги години ги осмисля и осъзнава, докато се убеди напълно в правотата на това, до което е достигнал.

И ако е бил добър ученик, след още 20 години, на 70, внимателно четящият знаците на битието вече е готов да споделя наученото с по-младите, които тепърва тръгват по своя дълъг път, за да го направи по-лесно проходим за тях.

Това е сторил през последните месеци Любчо Иванов – старозагорецът с изключително наситен и ярък живот, който на 11 октомври закръгля своите 70 проживени лета. Войник на Отечеството, дървосекач в Сибир, ръководител на културни институти, журналист, общественик, поет с една дузина книги зад гърба си, но най-вече мислещ и търсещ човек, този път Любчо Иванов поднася на своите читатели нещо съвсем различно: своята поетично-художествена интерпретация на мъдростта на вековете, събрана в безсмъртната творба на Лао Дзъ отпреди 2500 години “Книга за пътя и постигането” – “Дао Дъ Дзин”, назовавана още “Канон за пътя и неговата блага сила”.

Пред нас е новата книга на Любчо Иванов “Бащата на Нещата”. В нея той успешно и убедително е потърсил, постигнал и формулирал приликите и разликите между Небесния път и Пътя на хората. В хармонията между които е закодирана загадката на Пътя на постигането.

Трудно може да се преразкаже с няколко изречения съдържанието на тази удивителна книга, която съчетава поезия, проза и дълбока философия. Тя може само да бъде четена с отворена душа за истините, които авторът е постигнал по своя път и които споделя с нас – с мъдростта на своите 70 години. Всяка от интерпретациите, 81 на брой, отразява стих от Лао Дзъ. Ето само няколко примера:

*  *  *
Следвай себе си
постоянно и неизменно.
Така Духът
ти ще е безсмъртен и вечен като Пътя,
по който всички се лутаме
между Небето и Земята,
но никой не го е виждал.
Безсмъртието няма плът и лице!
Затова Пътят е Дух
и Духът е Път!

* * *
Да стигаме, без да тръгваме.
Да крачим бързо, без да изпреварваме.
Да постигаме, без да настояваме.
Да сме богати без богатство.
Да обичаме, без да го казваме.
Да уважаваме, без да се прекланяме.
Да говорим, без да се възнасяме.
Да не защитаваме страстно.
Нищо чудно,
когато вървиш уверен нагоре,
да пълзиш неудържимо надолу!
Космическата бездна е без посоки.

* * *
Храмът приема мнозина,
но малцина си тръгват от него избрани.
Слънчевата пътека към Вечния изток
е по-тясна от Пътя.

* * *
И всичко е било и ще бъде
по Великия вселенски ред –
от Бащата на нещата
зачева покой всяка буря…

Представянето на “Бащата на нещата” (издателство “Класика и стил”) в Стара Загора ще бъде на 18 октомври в залата на Регионалната библиотека “Захарий Княжески”. За книгата и автора й ще говори проф. Валери Стефанов от СУ “Св. Климент Охридски”.

Максим Добрев
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн