Безплатни прегледи за установяване на глаукома ще се проведат в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Pregled-glaukoma-3-WEBОт 10 до 12 октомври в Стара Загора ще се проведат безплатни профилактични прегледи за установяване на глаукома. Прегледите за предназначени за хора над 60-годишна възраст, които нямат поставена диагноза “глаукома”. Кампанията се организира от Пациентска организация “Глаукома” и Институт за здравно образование, със съдействието на Очно отделение на болница “Тракия”. Те са посветени на Световния ден на зрението, който тази година се чества на 11 октомври.

Задължително записване на час на единния телефонен номер на кампанията – 0700 10126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Обаждания се приемат всеки работен ден от 10 до 17 ч. Стара Загора е един от градовете, в които процентът на болните от глаукома е по-висок от средния за страната. Благодарение на профилактичните кампании, в които болница “Тракия” е редовен участник, ранната диагностика се е повишила значително. Това дава шанс на болните да съхранят зрението си.

По данни на НЗОК през 2016 г. новооткритите случаи на глаукома в Стара Загора са 526, през 2017 – 604. Общо 6784 са хората с диагноза “глаукома”, живеещи на територията на областта.

В риск са хората, в чийто род има болни от глаукома, жените, както и страдащите от диабет. Глаукомата води до необратима слепота, затова колкото по-рано се открие, толкова по-високи са шансовете за запазване на зрението.
Bolnica-Trakia-Centar
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн