За първи път японска опера в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
afish_68 na 48 sm_korekcii 2Бялата армия на Тайра губи. Може ли една смела идея да върне бойния дух – на малка лодка силуетът на една жена, Аой, в ръце държи алено ветрило, с което предизвиква за последно червената армия на Минамото. С тази почти невъзможна мисия се нагърбва отличният стрелец Йоичи. Жените от рода на Тайра са изправени пред неизбежна гибел. Битка на живот и смърт за предводителя на Минамото – Йошицуне и неговия воин Йоичи.

Съдбовната стрела лети…

На 6 септември с първото събитие в Пловдив започнаха 29-ти Дни на японската култура в България 2018 г. Събитията в програмата се реализират от Посолството на Япония в Република България.

За първи път в рамките на изключително интересната и наситена програма японската компания „Шикоку Никикай“ и Държавна опера-Стара Загора ще представят в България на сцената на Старозагорска опера – „Аленото ветрило“ – опера от Кумико Танака, либрето Кейдзо Ямамото, по идея на Кейдзо Ямамото и Кенджи Вакай, диригент е Маестро Шунго Морияма.

Премиерата е на 6 октомври от 19 часа и е включена и в програмата на Община Стара Загора по случай празника на града – 5 октомври.

В операта участват японските изпълнители Рика Куниката, Кенджи Вакаи, Рика Ватанабе, Шьова Маеда, Мегуми Кумано, Шинджи Намикава, Кадзуми Муракава, Чиеми Нишимура. Режисьор на „Аленото ветрило“ е Шинджи Тава, осветлението е на Кенджи Юноки, оператор на субтитри е Маюми Ояма /субтитри на български език/.

Участват още хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и хор на Шикоку Никикай. Целият екип от японска страна наброява 24 изпълнители, хор, ръководство и сътрудници.

В операта присъстват реални събития от историята на Япония. През 1185 г. остров Яшима в Шикоку става сцена на сублимния сблъсък между двата враждуващи клана на Тайра (Хейке) и Минамото (Генджи). Драматичните събития са описани вълнуващо в шедьовъра на японската средновековна литература „Повест за Хейке“. Историята за аленото ветрило е добре позната на всеки японец.

Този епизод е поставен на оперна сцена за първи път през 2016 г. на мястото на историческите събития – гр. Такамацу в Шикоку. След второто изпълнение на операта през 2017 г. отново там, третото представяне ще бъде за пръв и единствен път в България, на сцената на Старозагорската опера.

Шикоку Никикай е организация с 45-годишна история, която се стреми да развива и популяризира оперното изкуство по територията на остров Шикоку. Всяка година тя поставя на сцена японски и европейски оперни творби.

Съдържание:

След битката в Ичи-но Тани войските на Тайра са се оттеглили в Яшима. Аой, загубила сина си и любимия си съпруг Ацумори, е потънала в скръб.
Към нея се обръща Нии-доно, законна съпруга на Кийомори и баба на невръстния император, и съветва Аой да приеме смъртта достойно, както подобава на истинска съпруга на самурай.
В този момент войските на Минамото нападат неочаквано лагера на Тайра. Войниците изпадат в паника.
В хаоса на отстъплението Аой вижда Кенре-монин, майката на император Антоку, която иска да спаси чедото си.
Нии-доно крои план за съответна реакция и предизвикателство към войските на Минамото – чрез ветрилото на мъртвия господар Кийомори.
Жените от рода Тайра предусещат приближаването на смъртта. Сред яростната битка образите на Йошицуне и Йончи, и жаждата за живот в лагера на Минамото.
Една единствена стрела ще промени съдбата на всички…
54279-854279-82
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн