Изграждат улица „Петкана Захариева“ в старозагорския кв.“Железник“

STZAGORA.NET
*
IMG_6921IMG_6934(1)Започна изграждането на новата улица „Петкана Захариева“ в старозагорския кв. „Железник“. Първата копка беше направена днес в присъствието на представители на общинската администрация, медиите и жители на квартала, които я чакаха от дълго време.

„Над 10 души от квартала дойдоха в приемния ми ден, за да настояват. Както виждате тук улица няма, а утъпкан черен път, който ще се превърне в хубава улица“, каза днес кметът Живко Тодоров, който даде символично начало на строителните дейности.

„Искам да благодаря на строителната дирекция, която веднага се отзова, направиха се сметки направи се проект, трябваше и време, знаете че планът за „Железник“ дълго беше чакан“, припомни той. Тодоров заръча на жителите на квартала да следят за изпълнението на проекта, да бъде стриктно и качествено.

Зам.-кметът по строителството Янчо Калоянов, съобщи че улицата ще бъде дълга 210 м., с 12 м широчина, трототари по 2,50м, с 30-40 см. подосновни пластове и 2 пласта асфалт, с осветление. „Трябваше да я направим по-рано, но степенуваме проектите по значимост, за повече хора“, каза още зам.-кметът. По думите му, улицата ще бъде готова до Нова година и ще създаде по-нормални условия за живот на хората от квартала.“Инвестицията няма да е малка, но тук живеят млади хора, деца, има много кооперации, има за какво да бъде направена,“ каза още той.

IMG_6954В кв. „Железник“, след обновлението по завършения европейски проект, са реновирани 11 междублокови пространства, ремонтира се изцяло училище „Железник“, което ще бъде завършено до края на годината, обновена е детската градина, към която се изграждат блокове за още две групи, асфалтирани са улиците, направени са нови градинки. Улицата ще свърже местното училище и детска градина с ул.“Иван К. Вазов“ и училище „Железник“.

В най-западния квартал на Стара Загора, който се разрасна много в последните години, се изградиха много нови жилищни кооперации. Там инфраструктура никога не е имало, а част от проблема е наличието на частни терени, които трябваше да бъдат отчуждени.

Общината ще финансира дейностите по строителството от капиталовата си програма. С проведена процедура за обществена поръчка за изпълнител е избрано дружество „Пътно поддържане“, Сливен.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн