Бага-Тур започва работа по проект, пресъздаващ мита за легендарния Ангел войвода

STZAGORA.NET
*

Основоположникът на "Бага-Тур" Райчо Гънчев представя проекта за Ангел войвода

Основоположникът на “Бага-Тур” Райчо Гънчев представя проекта за Ангел войвода

На пресконференция в Аула на „Бага-Тур“ в Стара Загора днес бяха огласени подробности за спечеления от СНЦ “Бага-Тур“ интересен проект.

Проектът „Доброволци пресъздават фолклорния мит за Ангел войвода” на Сдружение с нестопанска цел „Бага-Тур” се изпълнява с финасовата подкрепа на Националната програма за младежта (2016-2020) на Министерството на младежта и спорта, подпрограма 2: “Младежко доброволчество и участие в доброволчески инициативи”. Продължителността му е шест месеца – от 15.09.2018 г. до 15.03.2019 г.

Местата на реализация на дейностите по проекта са – Югоизточен регион, община Стара Загора, гр.Стара Загора – Зоопарка – Аул Багатур, община Мъглиж, гр.Мъглиж – Онгъл “Багатур”; община Велинград, Юндола; Калофер, местността “Паниците”.

Участници в проекта са млади хора на възраст между 15 и 29 години от Стара Загора, София, Якоруда, както и членове и доброволци на школа „Бага-Тур“, студенти, ученици от от цялата страна, младежи със специални образователни потребности от СНЦ ”Бъдеще за децата“ – гр.Казанлък, симпатизанти, участници в хайдушки сдружения.

Тема на проекта „Доброволци пресъздават фолклорния мит за Ангел войвода” е насърчаване на доброволчеството и припознаване на ролята му като необходим инструмент за подобряване на средата и качеството на живот на общността чрез създаване на условия за неформално общуване и пълноценно оползотворяване на свободното време на младежите. Проектът цели да насърчи доброволчеството като ползотворен начин за формиране на историческа, здравна и мултифункционална култура чрез участие в инициативи, посветени на хайдутите в България. Легендарната репутация на Ангел войвода предлага изключително атрактивен и занимателен аспект от хайдушкото житие за иницииране и реализиране на младежки инициативи. Води до формиране на знания и умения при търсене, опит за реконструкция и интерпретативни възстановки на фактологически и фолклорни предания.

Основните дейности включват обучения по две програми: ”Доброволчество” и ”По следите на митовете за Ангел войвода”. Младежите ще надграждат своите знания и умения за доброволчеството, използвайки като база вече реализираните проекти. Ще търсят истинността в легендарния фолклор за съществуванието, събитията, народното творчество и спомените в българската памет за Ангел войвода. Атрактивните дейности – инициирани и реализирани, ще помогнат на участниците в проекта да изградят цялостен образ, който да пресъздадат чрез създаване, музициране и филмиране на продукта.

РЕАЛИЗИРАНИ ПРОЕКТИ OT СНЦ”БАГА-ТУР

Момент от пресконференцията

Момент от пресконференцията

1.”Бага-Тур- българския път за духовно и физическо изграждане (Приобщаване на младите хора към ценностната система на древните българи чрез овладяването на умения по системата на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур)”.

Държавна агенция за младежта и спорта – Програма младежки дейности 2006- 2007 година.

2. Прабългарския дух е във всеки от нас”.

Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа-2007 година

3. “Земята на древните българи- част от Европейското културно наследство”. Европейска програма “Младежта в действие” – 2008 година. НЦ “ЕМПИ “

4.Бага-Тур – българския път за духовно и физическо изграждане”.

Държавна агенция за младежта и спорта – Програма младежки дейности 2008- 2010 година.

5. „Древния конен път на българите към европейските земи – послание за   духовно и културно обединение на народите”. Европейска програма “Младежта в действие” – 2010 година. НЦ “ЕМПИ”

6.Пътят на меча Багатур – символ на обединената европейска култура и история”. Европейска програма “Младежта в действие” – 2011 година. НЦ “ЕМПИ” .

7. „Пътят на меча Багатур – в обредите и обичаите на древните българи, посветени на природата и нейните обитатели”.

Европейска програма “Младежта в действие” – 2013 година. НЦ “ЕМПИ”.

8. „Популяризиране на стрелбата с прабългарски лък” на СНЦ „Бага–Тур”. “Младежки банки” и фондация “Обществен дарителски фонд”-Стара Загора.2013 година

9. “Доброволци възстановяват уменията на прабългарите“. Програма „Национална програма за младежта 2011-2015“; НЦ ЕМПИ

10. “Сакралната мистика на самодивските игри – Програма “Живо наследство”, ФРГИ 2013 г.

11. „Доброволци пресъздават древния бит и култура на траките – Национална програма за младежта 2011-2015г, Министерство на младежта и спорта, 2014-2015г.

Линк: https://www.facebook.com/bagatur.bg/posts/1071238862903759 – за тракийската колесница

12. „Дивите животни и птици в митологично –обредната система на древните траки и прабългари

Линкове: https://www.facebook.com/bagatur.bg/posts/1165898400104471

13. „Доброволци пресъздават хайдушкиябаладичен епос”. Национална програма за младежта 2016-2020г, Министерство на младежта и спорта, 2016-2020г.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн