13 работодатели, 84 свободни работни места, 77 безработни на днешната младежка трудова борса в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
76758698В старозагорския хотел „Верея” днес се проведе младежка трудова борса по проект „Готови за работа”, организирана от Агенция по заетостта София, чрез териториалното й поделение Дирекция „Бюро по труда” – Стара Загора.

Основната цел на проекта е стимулиране на активността на младежи до 29-годишна възраст включително, които не са нито в образование или обучение, нито в заетост и не са регистрирани като безработни лица в Дирекциите „Бюро по труда”, както и да се подобрят възможностите им за намиране на работа и трудовата им реализация на пазара на труда.

Една от дейностите по проекта е организиране на трудови борси за срещи на активираните младежи с работодатели. През 2018г. това ще бъдат общо 56 такива борси.

84 свободни работни места обявиха 13 работодатели, включили се в трудова борса. Представителите на бизнеса презентираха дейността на фирмите си и споделиха пред търсещите работа своите бъдещи потребности от работна ръка. Търсенето е предимно в сферата на техниката и технологиите, а най-търсени са оператори в производството, фрезисти, стругари, шлосери, програмисти и настройчици на машини с ЦПУ, ел. техници, ел. монтьори, както и строителен техник и общи работници в строителството. В сферата на медицината най-търсени са медицински сестри, рехабилитатори, лекари.

На трудовата борса бяха обявени и свободни места за кадрови войници и резервисти в Българската армия. Експертите от бюрото по труда представиха възможностите за обучение и квалификация, за кариерно развитие и реализация чрез EURES мрежата за европейска мобилност.

77 младежи посетиха срещите с местните работодатели и се възползваха от възможностите за пряк контакт с тях. Работодателите имаха възможността да направят подбор за някои от незаетите длъжности във фирмите си.

Други дейности по проекта са:

* Дейности за идентифициране, информиране и мотивиране на активно поведение на пазара на труда на икономически неактивни младежи до 29 г. възраст включително, които не са в образование или обучение;
* Провеждане на „ателиета за търсене на работа“ с максимална продължителност 5 дни; психологическо подпомагане;
* Насочване към подходящи, съобразени с индивидуалния профил на лицата, мерки за обучение, образование и обучение (осигурява се със собствен ресурс на Агенция по заетостта);

С фирмите предстоят следващи срещи с цел приемане на заявки за позициите, за които не са срещнали подходящи кандидати на борсата.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн