Засилват полицейското присъствие около ромската махала в Казанлък след сбиването на младежи

STZAGORA.NET
*
Директорът на ОДМВР: Случилото се е чисто хулиганство, а не проява на етническо напрежение
*
IMG_0189 (Large)Областният управител Гергана Микова участва днес в пресконференция по повод инцидента със сбиването на роми в центъра на Казанлък на 17 септември. Пресконференцията бе по инициатива на кмета на Казанлък Галина Стоянова и в нея участваха още директорът на ОД МВР старши комисар Георги Хаджиев, комисар Илиян Илиев – началник сектор „Охранителна полиция“, началникът на РПУ – Казанлък главен инспектор Стойчо Крачолов, председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов.

В началото г-жа Стоянова изнесе информация за броя на съставените от началото на тази година досега актове на нарушители на общинските наредби. Тя заяви, че общинското ръководство категорично не бяга от отговорност и съдейства по всички възможни начини на органите на реда за опазване на реда и спокойствието на гражданите.

„Етническо напрежение в Казанлък няма. Става въпрос за чисто хулиганство“, заяви старши комисар Хаджиев в отговор на появилите се в медии твърдения за напрежение сред жителите на Казанлък заради ромското сбиване. Директорът на ОД МВР обясни, че сигналът за инцидента от 17 септември е подаден в 13 ч. и 7 мин. Патрулна кола е пристигнала веднага на мястото. Записите от камерите, намиращи се в близост, показват, че разпрата между ромите е продължила в рамките на 60-70 сек. Младежите, които са жители на община Мъглиж, са се сбили заради момиче, ученичка от Мъглиж. Полицията е предприела незабавно оперативно-издирвателни мероприятия и двама от участниците са арестувани и задържани за срок от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

„Институциите поддържат постоянна връзка помежду си и работят. Не само по този случай, защото той не е единствен. Проблемите са натрупвани повече от 25 години. Не могат да се решат за 2-3 месеца. Затова отговорните институции трябва да бъдат оставени да си вършат работата. Не бива да допускаме нагнетяване на напрежение. Решение има и то не е в това да се обвиняваме взаимно“, каза г-жа Микова.

Старши комисар Хаджиев заяви, че полицейското присъствия в кварталите около ромската махала в града ще бъде засилено чувствително.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн