Живко Тодоров: В Стара Загора се случват хубави неща и голямата част от хората ги одобряват

STZAGORA.NET
*
546317485Средно училище “Иван Вазов” и Девето основно училище предстои да бъдат ремонтирани през следващите месеци, съобщи в ефира на ТВ “Загора” тази сутрин кметът на Стара Загора Живко Тодоров в разговор с водещата на предаването “Сутрин с нас” Велизара Цонева за инфраструктурните предизвикателства и борбата със сроковете в града.

Живко Тодоров каза още следното:

* Приключен е ремонтът на детската градина в кв. “Железник” (досега използваната сграда), предстои да бъде довършено разширението за още няколко групи, което се изгражда. В момета се чисти и оборудва и детската градина в кв. “3 чучура-север”. По време на неучебните дни оттук нататък дни ще се довърши източната част от ремонта на стойност 1,4 млн. лв. на сградата на Езикова гимназия “Р. Ролан”. Учениците вече са влезли в класните си стаи в западната част, като нямат достъп до зоната на ремонта. Фирмата-изпълнител ще бъде санкционирана за закъснението си след крайния срок по договора 17 септември. Строителите очакват да приключат до края на септември.

* В момента вървят ремонти навсякъде и много трудно се намират работници, които да работят качествено и бързо. Това е реалността в строителството.

54631748* В ход са строителните работи по жп-надлеза на бул. “П. Евтимий”. Там се работи много активно и се очаква фирмата-изпълнител да спази срока, който е до февруари 2019 г. Мостът ще бъде с 4 ленти, ще има една допълнителна лента по “П. Евтимий”, която ще отведе трафика по бул. “Хр. Ботев” надясно, за да не се задръства лентата за направо. Коментарите, че мостът си оставал със същата ширина и че нищо не се променяло, не са верни. На него ще бъдат направени пешеходен тротоар и велоалея. Мостът е имал нужда и чисто конструктивно да бъде ремонтиран, тъй като на няколко места е бил компрометиран. Цялостно е подменена канализацията с голям диаметър тръби, за да се ликвидират наводненията, които се получаваха на бул. “Славянски” под надлеза.

* На въпроса защо има едно цялостно скептично отношение към извършваните ремонти кметът отговори така: “Помните какво говореха повечето хора, когато правехме кръговото на “Билла” – че нямало да се облекчи трафикът, че ще има задръствания и ежедневни катастрофи, че било страшна глупост този голям кръг там, как щели да се включват хората от квартала… Свикнал съм на всички тези коментари. Моята работа е Общината да работи и да имаме накрая положителен ефект. Не мисля, че нещо е направено за лошо.”

546317482546317483В хода на прякото предаване бе осъществена връзка с ръководителя на реконструкцията за над 7 млн. лв. по Оперативна програма “Региони в растеж” на площадното пространство и пешеходната зона на Стара Загора инж. Стоян Тенев. Причините за закъснението там са археологическите находки, а по-късно и продължителните дъждовни дни. Инж. Тенев препотвърди казаното преди няколко дни от кмета, че строителството ще приключи до края на годината (освен ако не дойде отново дълъг дъждовен период – което е непредвидимо и не може да бъде предотвратено). “Обектът е много тежък, има плочи по 320 килограма, старая се да обновявам постоянно кадрите и да няма преумора у хората” – каза ръководителят на обекта. В момента работят 54 човека (без инженерния състав и хората в офиса). Още две бригади ще се включат на участъци 4 и 5, за да се ускори работата. Гаранцията за качество е 5 години. За устойчивост на плочите е започнало използването и на лепило, всяка плоча се проверява за устойчивост.

546317484* Срокът на изпълнение не включва дните, в които вали. Тези дни не се броят и това е нормална практика. Строителят има правото да поиска спиране на обекта в такива случаи с Акт 10 и ние го бяхме спрели още през декември миналата година. Пуснахме го през април тази пролет. След това, знаете, през май и юни валя почти непрекъснато с порои в Стара Загора, припомни Живко Тодоров. Тези дни също са признати на строителя. Качеството на полагането на плочите, за което е имало забележки, вече е перфектно. Две групи, които са редили бързо и некачествено, са отстранени от работа. Недобре сложените плочи се вадят и поставят отново, като се добавя и лепило за допълнителна здравина. Гранитът е здрав и качествен, и ще надживее поколения старозагорци. Ще бъде спазен първоначалният проект, като нищо от него не е спестено. Очевидна е разликата между това, което се прави сега, и това, което беше преди.

* “Аязмото ще стане перфектно. Ходя там всеки ден, наблюдавам, знам какво беше преди и виждам какво става сега. Строителят се отзовава веднага на забележките за посочени проблеми. Готов съм да отида там с всеки, и да каже какво точно не му харесва. Защото съм питал хора, които критикуват, и те не могат да посочат конкретика. Сочат неща, които предстои да се случат. Например защо след разклона след резиденцията към чешмата асфалтът не е положен. Но там се работи откъм чешмата и двете алеи ще бъдат свързани” – каза Тодоров. Той посочи за пример и западната алея, която бе в окаяно състояние и по която също се работи в момента. “Там влязоха машини, фрезоваха, мръсно е, неугледно. Затова много хора се вълнуват. Но всичко ще бъде направено добре. Вижте източната алея как се оформи перфектно. На бадминтоновите площадки обаче като асфалтираха, станаха локви. Обадих се на фирмата да преасфалтират отново. И те казаха – добре, следващата седмица ще се организираме и ще преасфалтираме всичко. На някои места каменната настилка преди липсваше. Имаше огромни отвори между камъните. Как ще мине там човек с детска количка или с велосипед? Всичко това се пренарежда. Пазим снимки как е било преди, и ще ги покажем, за да се направи сравнението. Паркингът в момента също се преасфалтира, както и алеите към Зоопарка. Започва и залесяването с нови дървета.” Аязмото ще бъде готово към 15 ноември, каза кметът, въпреки че както навсякъде и там има недостиг на работна ръка.

* След приключването на текущите инфраструктурни проекти до края на годината, веднага ще бъдат подготвени за работа Летният театър и Станционната градина. Няма риск да се загуби тази възможност. “Ние сме от първите, които приключват проекти в страната” – каза Живко Тодоров и изрази очакването си в един момент да се спре с несправедливите интерпретации по темата.

* Подготвя се индустриалната зона “Загоре” на Стара Загора, към която има интерес до момента от 10 фирми – логистични, от сектора на информационните технологии и производствени. 5-6 от тях чакат само да бъде приет от ОбС на предстоящата сесия и да влезе в сила ПУП-ът, за да си купят веднага места, след което да инвестират в Стара Загора десетки милиони. Сред тях има и български, и чуждестранни фирми. Само една от тях иска да инвестира 5 милиона. Градът се развива добре. Населението на Стара Загора не е намаляло от 10 години насам. Безработицата е едва 2,8%, което означава, че заетостта се увеличава. На фона на останалите градове в страната Стара Загора е в пъти по-добре, отчете Живко Тодоров.

* “Въобще не ме интересува кой ще ме критикува в личен в план или в качеството ми на кмет. Но срещу града се хвърлят неверни твърдения от месеци и години насам. Това идва от хора, които нямат представа от икономиката, от развитието на града. Не съм съгласен да се хвърля петно върху Стара Загора с приказки за некачествени, уж нецелесъобразни и не в срок ремонти. Хубаво е, че има критика, за да се обърне повече внимание на качеството, но не бива да даваме квалификации, които просто не са верни. Стара Загора остава един от най-добре развиващите се градове в България по всяка една статистика, откъдето и да погледнем. Важни са числата, а не субективните усещания на един или друг”, заяви Живко Тодоров. Голяма част от некоректните твърдения и нападки идват предимно от фалшиви профили във Фейсбук. “Ако е до скандал – всеки го показва. Когато стане нещо хубаво – никой не говори. Отвсякъде се излъчва негативизъм, а реалността е съвсем друга. Решават се проблеми, стояли с години нерешени. Знам в какво състояние заварих Стара Загора. Знам, че нямаше нито една ремонтирана детска градина, нито една ремонтирана детска ясла. Покривите им течаха. А сега всичко е ремонтирано. Същото е с училищата, парковете, детските площадки, междублоковите пространства. Но ако не направим някъде официално откриване, все едно че не е било. Никой не го отразява. Мога да ви заведа на поне 15 междублокови пространства, прекрасно направени от началото само на тази година. Но хубавото не се забелязва. Затова са лентичките. В града се случват хубави неща и се радвам, че голяма част от хората ги одобряват” – сподели кметът.

* Качеството на въздуха се подобрява непрекъснато след взетите мерки. Една от тях е модернизацията на градския транспорт. От началото на годината почти няма превишение на нормите. По една от програмите се кандидатства за филтри, които да бъдат монтирани на комините на битовите потребители.

* “Моят кабинет стои отворен за хора по цял ден. Идват дори без записан предварително час, и ги приемам. Има цял отдел, който се занимава се отговор на поставяни въпроси. Какво още да направим, за да има демокрация?” – попита в хода на разговора кметът.

* “В България днес е важно да има стабилно правителство, което да работи и което да помага за осъществяването на започнатите в Стара Загора проекти. В този смисъл евентуални предсрочни избори, спрягани от някои вместо реалните теми на деня, биха били пагубни. По време на предсрочни избори и служебни правителства нищо в страната не работи – припомни Живко Тодоров. – В една държава трябва да има стабилност, за да може тя да върви нагоре. Всеки катаклизъм, всяко събаряне на правителство, всичко, което се случва извън нормалния ход на нещата, пречи на развитието на страната и регионите.”
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн