“Селска чест ” и “Палячи” – на 18 септември в Старозагорската опера

STZAGORA.NET
*
_DSC5936kfБългаро-италианската продукция на операта „Селска чест“ на Маскани и операта „Палячи“ на Леонкавало ще оживеят на сцената на Държавна опера – Стара Загора на 18 септември от 19 часа.

Великолепието на сценичната визия и на костюмите в „Селска чест“ е заслуга на именития италиански художник Салваторе Русо. Драматичната история в операта ще бъде представена в автентичната сицилианска атмосфера, костюмите са исторически верни на времето, в което се развива действието – края на 19-ти век. Майсторът – сценограф и костюмограф Салваторе Русо вписва в сценичната визия архитектурните символи на Сицилия, използва типичните за региона битови съоръжения и атрибути, облича героите в характерни костюми с колоритни етно елементи. Режисьорът Игнацио Окипинти съзнателно търси една различна и още по-въздействаща интерпретация на изпълнената с емоции и южняшки страсти драма. Участват солистите на Държавна опера – Стара Загора Елена Баръмова, Милко Михайлов, Тереза Бракалова, Александър Крунев Нели Нечева.

Операта “Палячи” на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай, разказващ за живота и личната драма на артиста. В новата постановка на операта “Палячи” пътуващата трупа е циркова и действието в премиерните спектакли и в постановките, представени в Правец и във Варна, се развиваше в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк “Балкански”. В този спектакъл постановката е адаптирана за сцената на Държавна опера – Стара Загора. Спектакъла ще дирижира Набуаки Наката (Япония). В екипа на постановката отново е привлечен изключителният румънски художник Каталин Йонеску-Арборе, който е автор на сценографията и костюмите. Зрителите могат да очакват една необикновена и силно въздействаща класическа постановка с участието на прекрасни солисти – Георги Динев, Деси Стефанова, Александър Крунев, Ивайло Йовчев, Теодор Петков, хора и оркестъра на Държавна опера – Стара Загора.

Спектаклите на оперите ще се дирижират от участници в Майсторския клас на маестро Деян Савич, който се провежда до 21 септември в Старозагорската опера – Нобуаки Наката (Япония) и Пиер Валтер (Франция) – „Палячи“ от Р.Леонкавало, и от Хосе Карлос (Испания) и Андрин Холцчи (Швейцария) – „Селска чест“ от П. Маскани.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн