Нужна е инвентаризация на свинете заради Африканската чума. Засега действията на ОДБХ – Стара Загора са с предупредителен характер

STZAGORA.NET
*
IMG_9888 (Large)Областният управител на област Стара Загора Гергана Микова свика пресконференция по повод разпространяване на нерегламентирана и невярна информация за провеждане на мерки, свързани с установено огнище на болестта Африканска чума по свинете на територията на Република България.

В пресконференцията участва директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Стара Загора д-р Дамян Миков.

„Целта ни е, въпреки критичната обстановка, да предотвратим тревогата и напрежението у хората чрез подаване на адекватна информация за самата болест и мерките, противодействащи на нейното разпространяване. Действително болестта се разпространява бързо, а в нашата област се гледат над 150 000 прасета. Идеята е да поставим акцент върху отговорността на хората, отглеждащи свине, независимо дали за промишлени или битови цели, да се направи своевременна инвентаризация на животните, както е изискуемо по закон, за да се ограничат огромните преки и косвени загуби при настъпване на ситуация на болест. От медиите зависи подаването на правилна и еднаква информация към всички – каза в обръщението си д-р Миков. – Действията ни към момента имат предупредителен характер. Те са обърнати към хората с цел информация и превенция, както и за това, че предстоят засилени проверки с цел недопускане на зараза от АСЧ на територията на областта.”

По думите на д-р Миков, 99% от прасетата, гледани по дворовете за лична консумация, не са идентифицирани във ветеринарната система (без ушна марка са) и са без изяснен произход по документи. Или животновъдният обект няма номер в системата. Което е недопустимо в рискова ситуация като сегашната. Неидентифицираните в системата животни следва да се унищожават при проверки, предизвикани от извънредната ситуация, гласи законът. За да не се стига до това или до глоби на стопаните при неизбежните проверки, които ще последват,  прасетата могат да бъдат клани превантивно, каза Дамян Миков. Ако прасетата са законно регистрирани, при евтаназирането им, ако такова се наложи, стопаните ще бъдат обезщетени. Но обезщетение няма да се получи, ако животните не са регистрирани.

За пръв път от години ситуацията е наистина много сериозна, сподели притеснението си директорът на ОДБХ – Стара Загора.

Линк към записа на пресконференцията:
http://zagoranews.bg/2018/09/05/пресконференция-спешни-мерки-по-пово/
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн