Грамота за утвърждаване на Стара Загора като “Град на липите” получи общински съветник

STZAGORA.NET
*
RDGНа 28.08.2018 г., на празника Голяма Богородица (по стар стил), директорът на Регионална дирекция по горите инж. Петър Заяков (вдясно на снимката) връчи грамота на общинския съветник и представител на гражданите в Общински съвет Стара Загора от група “Истината за Стара Загора” Янко Янков. Отличието е за активен принос в областта на залесяването, за поддържане и опазване на зеленото богатство и създаване на една по приветлива градска среда, както и допринасяне за утвърждаване името на Стара Загора като “Град на липите”.

За няколко години в различни акции Янко Янков е засадил стотици дървета. Повечето от тях е закупил с лични средства и е участвал в засаждането им. Първата му акция е в парк “Аязмото” до тенис кортовете, със засаждането на над 20 туи. Голям принос за Стара Загора е засаждането на 33 липи по ул.”Цар Симеон Велики” на изток от бул.”Патриарх Евтимий” и дарението на 44 липи, които бяха засадени от деца по ул.”Иван Вазов” до магазин “Лидл”.

Тази награда е първата по рода си за РДГ – Стара Загора, и слага началото на традиция всяка година да бъдат награждавани различни граждани, които със своя личен пример показват как се създава зелената среда и чистият въздух, следвайки примера на Митрополит Методий Кусев. Инж. Петър Заяков подари и дръвче кедър на Янко Янков, което е другият символ на Стара Загора и е също от видовете, засаждани от Янков.

Освен в Стара Загора, Янко Янков е организирал кампании по засаждане и е участвал в тях в общините Раднево и Мъглиж. “Много е важно освен говоренето колко сме “зелени” и колко обичаме природата да показваме с реални действия чрез озеленяване, че наистина това ни интересува”, коментира Янко Янков.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн