В ход е най-мощната геомагнитна буря за 2018 г.

STZAGORA.NET
*
MagnitosferaПреминаващият покрай Земята облак от слънчева коронална маса изглежда се оказа със значинелно по-голяма протяжност от очакваната и основната част от него достигна нашата планета с около едно денонощие по-късно от очакваното. Скоростта на слънчевия вятър реагира на това сравнително слабо. През последните 24 часа тя беше в диапазона 370-470 км/с, а в в ранния следобед днес е приблизително 375 км/с. Вертикалната компонента (Bz) на междупланетното магнитно поле (ММП) обаче беше силно повлияна от преминавашия слънчев плазмен облак. Снощи след 21 ч. българско време тя трайно се ориентира в южна посока, а нейните стойности за часове наред се установиха около -12 nT до -15 nT. Този следобед Bz е приблизително равна на -14.5 nT. Това стана причина за най-мощната от началото на 2018 г. планетарна геомагнитна буря с индекс Kp=7 (мощна буря ).

Утре и на 28 август обстановката в близкото до нашата планета междупланетно пространство ще се успокои. През следващите два дни ше има условия за местни геомагнитни смущения (K=4) над отделни райони на Земята.

Най-напред между 0 и 3 часа българско време имаше планетарно геомагнитно смущение (Kp=4). То прерасна в средна планетарна геомагнитна буря (Kp=6; G2) в интервала от 3до 6 ч., а след това сутринта между 6 и 12 часа планетарният Kp индекс достигна бал 7 (мощна буря). Над България геомагнитната обстановка беше смутена (K=4) вчера вечерта в интервала 21ч-24ч българско време, а сутринта в интервала 06ч-09ч имаше местна геомагнитна буря със средна мощност(K=6). По-късно, между 09ч и 12ч, тя отслабна до слаба буря (K=5).

Потокът на слънчевите протони с висока енергия (E=>10MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита беше близо до обичайния фон.

Утре и на 28 август геомагнитната обстановка ще е между спокойна и смутена. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини (K=4) за утре и за 28 август е по 15% нс ден. Вероятността за слаба геомагнитна буря (K=5) за утре и за 28 август е по 5% нс ден.

В рамките на 3-дневната прогноза (26-28 август) потокът на слънчевите протони с висока енергия (E=>10MeV;СЕЧ) на геостационарна орбита ще бъде близък до обичайния фон. Вероятността за протонна слънчева (СЕЧ) ерупциия и оттам за радиационна буря е пренебрежима.

HELIOTA®AXY.COM – ЦССЗМ Стара Загора
#vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн