Премиерът Борисов инспектира изпълнението на европроектите за над 52 млн. лв. в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
P1390524P139051752,6 милиона лева е стойността на изпълняваните в момента европроекти в Стара Загора. Това стана ясно по време на посещението днес в града на премиера Бойко Борисов. Придружаван от кмета на общината Живко Тодоров и областния управител Гергана Микова, той разгледа ремонта на Езиковата гимназия “Ромен Ролан”, реконструкцията на централния площад и пешеходната зона, на парк “Митрополит Методий Кусев” (Аязмото) и на жп-надлеза на бул. “Патриарх Евтимий”. Заедно с министър-председателя обектите разгледаха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутати и общински съветници. Пред сградата на Митрополията премиерът бе посрещнат и от владиката Киприян.

В момента в Стара Загора се ремонтират 8 училища и детски градини, като общата стойност на ремонтите е 20 милиона лева. Бойко Борисов акцентира върху важността на обектите от образователната инфраструктура. “Драго ми е като гледам тези неща, които се случват в Стара Загора” – каза той. – Такова мащабно строителство и реконструкция в сферите на здравеопазването, образователната инфраструктурата, археологията, културата не е имало. За спорта да не говорим, защото направихме много. Във всеки град стават много хубави неща, защото оперативните програми работят. Там, където не могат да се оправят, додаваме от бюджета, особено в малките общини, така че да им се направят улиците, водоснабдяването, осветлението“, каза още министър-председателят.

“Обектът е 80% готов – отчете пред премиера представител на изпълнителя на проекта за рехабилитация на Аязмото (на втората снимка). – Сега довършваме каменните настилки и сме започнали подготовката за озеленяването, което ще започне след летния сезон”. Бойко Борисов се поинтересува колко нови дървета ще бъдат засадени. “Около 2000″, включително подмяна на заболелите и отстранени дървета, както и възстановяване на изчезналите през годините видове, така че да се попълни бройката от 180 различни дървесни вида в парка” – съобщи строителят. Предстои да се направи и облицовката на фонтана “Жабките”.

“Единствено остава да бъдем по-агресивни в сроковете, за да можем за кратко време да изпълняваме програмите. Ще гледаме до ноември да завършим Аязмото. Надяваме се на разбиране от старозагорци за временното неудобство. Работим добре срещу корупцията и контрабандата, затова в бюджета влизат излишъци, които, както виждате, ни позволяват да правим различни обекти в градовете” – отбеляза премиерът.

На свой ред Живко Тодоров информира Борисов, че Общината стартира обществената поръчка за строителството на 80 социални жилища в бившата държавна сграда на Метрологията в Стара Загора. Догодина ще бъде обновен и Летният театър. След като ПУДООС отпусна 2 млн. лв., започва и подмяна на водоснабдяването, канализацията, тротоарите и уличните настилки в старозагорския квартал “Самара-1″. На финала е и подготовката за създаването на Индустриална зона “Загоре”, в която като акционер влиза и държавата. „В Стара Загора са санирани над 80 жилищни блока. Догодина ще се реконструира и летният театър. Досега в новата история на града никога не са се извършвали толкова мащабни строителни дейности. Те създават временно неудобство, но се надявам до ноември да завършим обектите.“ Това съобщи още днес кметът на Стара Загора.

“Държавата ще помогне на фалиралия застраховател “Олимпик” с юристи и с каквото позволява законът – отговори Борисов на въпрос по темата. – Но това започва да става опасен прецедент. Стане наводнение – държавата да помогне. Стане наводнение – държавата да помогне. Банка да падне – държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца. Държавата не е чуждо тяло. И когато кажем “държавата да помогне”, това означава да отделяме на всеки от данъка, за да платим на тези, които, когато са плащали с 20 или 30 процента по-евтино застраховки “Гражданска отговорност”, са знаели, че нещо не е толкова сигурно. Нека да има разлика от 2-3 или 5% – иди-дойди, но 30%… – би трябвало да се замислиш, когато по-евтино плащаш нещо. Но пак повтарям, ще положим всички усилия да им помогнем, с каквото можем, разбира се”, каза премиерът. Той съобщи още, че след положените усилия компютърната система на Търговския регистър ще е готова до сряда.

Бойко Борисов отбеляза и стабилността на българската икономика в момента. Растежът на брутния вътрешен продукт е 4%, фискалният резерв е огромен, външният дълг е намален на 24% от БВП, като в реално изражение намалението му е с 2 млрд. лв., други 2,5 млрд. лв. излишък се пази за въоръжения. безработицата е преодоляна и дори има недостиг на работна ръка. И това – на фона на проблемите на съседите ни в Турция, Гърция и Румъния. “Просто във всички посоки няма параметър, в който да сме по-слаби” – каза премиерът.
3P1A41203P1A4081
3P1A42053P1A4283
3P1A4470
Езикова гимназия „Ромен Ролан“ се реконструира по проект за 2,2 млн.лв. Общата стойност на проекта „Обновяване на образователната инфраструктура в Община Стара Загора“, който се изпълнява по ОП „Региони в растеж“, е в размер на 15 млн. и 230 хил.лв. Извършват се още ремонтни работи за 5,6 млн.лв. в СОУ „Железник, за 2,2 млн.лв. – в 9-то ОУ „Веселин Ханчев“, ОДЗ №58 „Звездица“ (кв. „Железник“), ОДЗ №1 “Звънче“ (кв. „Три чучура-север“) и СОУ „Иван Вазов“, с което се върви към цялостно обновяване на образователната инфраструктура в града.

Община Стара Загора изпълнява мащабна строителна дейност за подобряване на градската среда, образователната и транспортната инфраструктура за над 60 млн. лв. Основен източник на финансиране са Оперативна програма „Региони в растеж“, държавният бюджет и собствени средства. Парк „Митрополит Методий Кусев” се реконструира и обновява със средства по ОП „Региони в растеж“ в размер на 7 млн. лева. Общата му площ е 3200 дка, а срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.

Площадът пред общината, заедно с пешеходната зона, се реконструира със средства по проект „Градска среда“ на ОП Региони в растеж“ в размер на 8,7 млн.лв. Реконструираната площ от бул. „Цар Симеон Велики“ е 800 м в отсечката между бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Хаджи Димитър Асенов“, както и около 200 м участък около ресторант „Верея“. Важна част от реконструкцията заема цялостната промяна на площадното пространство пред сградата на общината. Проектът трябва да приключи до края на годината.

Надлезът по бул. „Патриарх Евтимий“ над жп-линията се разширява и обновява със средства в размер на 14 млн.727 хил.лв. по ОП „Региони в растеж“, по фаза 2 на проект „Модернизиране и развитие на устойчив градски транспорт“. Изгражда се допълнителна – четвърта лента за движение на автомобилите и се повдига височината на самия надлез. Паралелно се извършва надграждане на мерките, реализирани за подобряване на градския транспорт, чрез внедряване на система за управление на трафика и електронна продажба на билети.

Община Стара Загора изгражда нова индустриална зона „Загоре“ в източната част на града. Проектът се реализира в партньорство с държавата. Собствеността в акционерното дружество е разпределена 50:50. Общината участва с апортна вноска – терен от 115 дка в кв. “Зора”, в близост до магазин “Метро”, на стойност около 5 млн. лв. Индустриалната зона ще предлага на инвеститорите напълно изградена инфраструктура.

Община Стара Загора работи и по разширяването на парк „Артилерийски“ с нови 41 дка, и продължение на ул. “Христо Ботев”. Прогнозната стойност на проекта е 4 933 917 лв. с ДДС.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн