Изложба „Поздрави… от Италия и България” гостува в Стара Загора от понеделник

STZAGORA.NET
*
6456386927Изложба „Поздрави… от Италия и България” ще гостува в Стара Загора от 20 август 2018 г. (понеделник). На първия етаж в Регионална библиотека „Захарий Княжески” можете да разгледате над 250 пощенски картички, ръчно оцветени снимки, марки и монети, които разказват за живота в България и Италия от началото на ХХ век и почти до наши дни. Експонатите са от фондовете на Архива Колориди в Рим и от Етнографския музей в София. Организатори на изложбата са Италианският културен институт в София и Института за етнология и фолклористика към БАН, а куратори – Луиджина Педи – директор на Института, гл. ас. д-р Иглика Мишкова и етнолога Елка Минчева.

Най-старата италианска картичка е от 1905 г. с изглед на Колизеума в Рим. А най-старата българска – от 1898 г. с изображение на розоварна и текст „Варене на гюл”. В експозицията има и още картички от Старозагорския край!

Стара Загора е четвъртият град в България, след София, Казанлък и Смолян, в който се експонира изложбата.

Към изложбата има издаден обемист каталог на български и италиански език.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн