Община Стара Загора приключи изпълнението на проект „Заедно за независим живот“

STZAGORA.NET
*
IMG_4017На 01.08.2018г. Община Стара Загора приключи изпълнението на проект „Заедно за независим живот” по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Независим живот”, Приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното изключване“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020“, финансиран от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд. Продължителността на проекта, започнал от 01.10.2016 г., е 22 месеца, от които 19 месеца предоставяне на интегрирани услуги в домашна среда.

По време на проведените 2 кампании за набиране на документи за кандидат-потребители са приети общо 291 заявления от кандидат-потребители, в т.ч. 67 деца.

Проведени са и 5 кампании за набиране на документи за лични и социални асистенти. За асистенти са кандидатствали общо 264 души, проведени са 258 събеседвания с кандидати за асистенти. Сключени са 164 договора с лични асистенти и 21 със социални асистенти.

От проведените 2 кампании за набиране на документи за специалисти, са сключени 5 трудови договора.

Изготвена е Методология за предоставяне на интегрирани услуги чрез Звеното за услуги в домашна среда и Методика за оценка на потребностите на кандидатите за ползване на интегрирани услуги в семейна среда в Община Стара Загора. Извършени са 282 оценки на потребностите на кандидат-потребители. Проведени са двудневно въвеждащо обучение на 67 асистенти и две еднодневни поддържащи обучения на 139 асистенти. Проведени са супервизии на 99 асистенти, организирани в 7 групи като е оказана психологическа подкрепа и консултиране на 14 асистенти.

Сключени са 198 договора по проекта за ползване на интегрирани почасови услуги в домашна среда с потребители, от които 31 деца. Социалната услуга „личен асистент“ са ползвали 174 потребители, а от социалната услуга „социален асистент“ са се възползвали 23 потребители. Помощ и консултация от медицински специалист са получили 89 потребители, психологическа подкрепа – 26 потребители, а рехабилитационни грижи – 38 потребители.

Интегрирани услуги в домашна среда са предоставени в гр. Стара Загора и селата Богомилово, Горно Ботево, Калитиново, Загоре, Хан Аспарухово, Кирилово, Малка Верея, Еленино, Змейово, Оряховица, Яворово, Хрищени, Памукчии, Дълбоки, Остра могила и Борилово.

Чрез реализацията на проекта са предоставени интегрирани услуги за хора с увреждания, включително и деца, като са съчетани комплексни действия в посока осигуряване на социални услуги, психологическа подкрепа, здравни и рехабилитационни грижи в домашна среда.

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2018г., обн. В ДВ бр. 99 от 12.12.2017г. са определени средства за предоставянето на социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“, които се предоставят на общините при условията на Постановление на Министерски съвет № 332/22.12.2017г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2018г.

Средствата се предоставят на общините чрез Агенцията за социално подпомагане, въз основа на подписано двустранно споразумение за предоставяне на социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“ на потребителите, за които е извършена социална оценка по правилата на операция „Независим живот“, финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г., и след приключване на финансирането по програмата.

Община Стара Загора има сключено Споразумение № ФС01-0364/30.07.2018г. с Агенцията за социално подпоматане за финансиране на услугите до края на 2018 г.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн