Старозагорци се поклониха пред паметта на героите, загинали за освобождението на града и България

STZAGORA.NET
*
IMG_4279Признателни потомци сведоха глава днес пред паметниците на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за освобождението на Стара Загора и България по повод 141 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и 140 години от Освобождението на България.

„На това място всеки от нас се чувства преди всичко българин. Те се биха за нас, те направиха така, че да я има България“, каза заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов пред паметника на загиналите българи и руси в Джуранлийския бой. Той призова към единство, каквото е имало тогава, за да се върне надеждата. „Поклон пред паметта им и да бъдем достойни техни последователи“, каза още Емил Христов.

На ритуала присъстваха Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора, цялото ръководство на Областната управа, водено от областния управител Гергана Микова, общински съветници, кметове на околните села, признателни граждани.

Самодейци от Горно Ботево, Дълбоки и Калитиново изпълниха патриотични песни, свързани с Руско-турската освободителна война.

Под звуците на националния химн военни поднесоха венци от Община Стара Загора и Областната управа. Признателните потомци засипаха паметника с цветя.

Паметникът на Джуранлийския бой е първият, издигнат в Старозагорска област след Освобождението на България – през 1881 година. На 31 юли 1877 г. Стара Загора е превзета от армията на Сюлейман паша след много тежки боеве, в които участва и българското опълчение. При с. Джуранлии се водят героични сражения по време на Руско-турската освободителна война. Историческите данни сочат, че в района, където е издигнат паметникът, на 17 и 18 юли (ст. стил) 1877 г. се е водиа решителна битка между отряда на херцог Николай Максимилианович и многочислена турска кавалерия, дислоцирана в с.Джуранлии (днес Калитиново). Според командира на Първа бригада на българското опълчение – полковник Ф.М. Прерадович, щабът на херцог Максимилианович е бил разположен на могилата, където 4 години по-късно е изграден паметникът.

През 2017 г. красивият паметник бе реставриран от реставратора Никола Стоянов и екипа му. Възстановен бе руският императорски герб, каменната сфера и православният мраморен кръст на върха на 13-метровия паметник. Извършена е хидрофобизация на целия монумент със специално вещество, което не позволява на влагата да достига до камъка. Възстановени са надписите от южната и северната страна и вътрешния кант в кръста със златен бронз. Монументът е построен върху могила по типовия проект на архитект Вокар и представлява каменна четиристранна пресечена пирамида, завършваща с кръст.

Боевете край Стара Загора, които се водят на 19/31 юли 1877 г., се считат за бойното кръщение на Българското опълчение. В сражението участват Старозагорският руски гарнизон, в чийто състав са дружини на Българското опълчение, и Централната турска армия. Едновременно с боевете край Стара Загора се водят сражения при Нова Загора и Джуранли.

Венци и цветя бяха положени и на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора”, Мавзолей-костница “19 юлий 1877″, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на Защитниците на Стара Загора и Паметника на загиналите във войните старозагорци.
IMG_4244 (2)IMG_4261
IMG_4317DJI_0078 (1)
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн