Общинските съветници в Стара Загора взеха решения по над 70 предложения

STZAGORA.NET
*
Ще има втори прием за финансиране на ин витро процедури
*
IMG_4140Решения по над 70 предложения взеха днес старозагорските общински съветници на редовното си заседание преди лятната ваканция през август.

В началото на сесията председателят на Общинския съвет обяви, че са оттеглени предложенията за даване на съгласие за издаване на разрешително за водовземане от минерална вода на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД от находище за минерална вода „Старозагорски минерални бани“, заради преизчисляване на дебита на минералната вода, както и предложението за даване на предварително съгласие за проектиране и изграждане на обект „плаваща сцена“ във водите на езеро „Загорка“ – парк „Бедечка“, които ще бъдат разгледани през септември. Съветниците приеха в дневния ред да влязат нови девет точки.

Предложението за пребазиране на Първо основно училище „Георги Бакалов“ в СУ „Христо Ботев“ бе прието след дебат сред съветниците. От Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата след свое ранно заседание днес обявиха, че приемат предложението. Валентина Бонева от групата на „БСП Лява България – за Стара Загора“, попита дали няма вариант за пребазиране в Основно училище „Самара“. Зам.-кметът Иванка Сотирова разясни, че изборът на СУ „Христо Ботев“ за пребазиране на училището е заради това, че и двете училища са средищни, по-голямата част от учениците там са от селата и се извозват с общински транспорт. 38-те ученици от града също ще ползват този транспорт, за да се придвижват до училище „Хр.Ботев“. Освен това базата в училището е добра, докато ОУ „Самара“ се нуждае от основен ремонт и това трябва да се случи следващата година.

Председателят на Комисията по разглеждане кандидатурите за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми на територията на община Стара Загора обяви, че са отпуснати по 2000 лв. за финансиране на 25-те двойки, заявили желание за ин витро процедури. Тъй като в общинския бюджет са гласувани 60 хил. лв., той предложи и съветниците приеха, през септември да бъде да бъде обявен нов прием на документи за останалите средства.

IMG_4144Разгорещен бе дебатът по предложението на кмета да бъде обявен търг за продажба на общинския плаж на Старозагорските минерални бани с начална тръжна цена от 1 000 000 лева. Според представителите на „БСП Лява България – за Стара Загора“ Общината трябва да си запази собствеността и плажът да се даде под наем или на концесия. От ГЕРБ контрираха, че единствено продажбата може да гарантира инвестицията. Стана ясно, че ще са нужни поне 5-6 млн. лв., за да бъдат изградени отново басейни и помещения, а ако се тръгне към публично-частно партньорство, общината ще остане с миноритарен дял. Предложението бе прието с 39 гласа „за“, 6 „против“ и 3 „въздържал се“.

Местните старейшини приеха Проект на Наредба за допълнение на Наредбата за наградите и отличията на Община Стара Загора, Правилник за изменение и допълнение на Правилник за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Стара Загора на второ четене, както и Актуализирана бюджетна прогноза за местните дейности на Община Стара Загора за периода 2019-2021 година.

Те одобриха и съфинансиране на проект „Обществото – ЗА интегрирането на деца с ментални проблеми в развитието“ на Гражданско сдружение „Алтернатива 55 – Стара Загора” в размер на 8000 лв.

Общинските съветници приеха и предложението за замяна на имоти – собственост на държавата, с имот собственост на Община Стара Загора, във връзка с решенията за обезщетяването на собственици на имоти в квартал „Бедечка“ и запазване на парковата територия.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн