“Електроразпределение Юг“ издаде нова брошура по проект “Живот за царския орел” (Life for safe grid), финансиран от програма LIFE+ на Европейската комисия

STZAGORA.NET
*
Това е трета подред информационна брошура по проекта, който се реализира от “Електроразпределение Юг“ в партньорство с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)
*
456532През юли 2018 г. „Електроразпределение Юг“ (част от EVN България) издаде нова брошура по проект „Живот за царския орел” (Life for safe grid), финансиран от програма LIFE+ на Европейската комисия. Проектът има за цел намаляване на смъртните случаи на птици, причинени от контакт с въздушна разпределителна мрежа, като в същото време се намалява и рискът от аварии.

Брошурата съдържа основна информация за обезопасяване на електроразпределителната мрежа. Представени са основните дейности по проекта, който се осъществява основно в районите на общини Елхово, Тополовград, Харманли:
обезопасени 2340 електрически стълба с изолации
голите проводници на 42 км въздушни електропроводи бяха подменени с изцяло изолирани – т. нар. ПАС система
изградени 43 км подземни електрически кабели, които заменят близо 70 км опасни за птиците въздушни проводници
изградени специализирани съоръжения – напр. „пасарелка“ за преминаване на подземни кабелни линии над река.

Брошурата акцентира и върху важна информация за царския орел – разпространение, как изглежда царският орел, храна, гнездене и др. Интересни данни са посочени и в рубриката „Знаете ли, че“:

* “Електроразпределение Юг“ (част от EVN България) е първата инфраструктурна компания в страната, която осъществява проект по програма LIFE на Европейската комисия.

* Фигурите на Орлов мост в София са именно на царски орли

* Орелът атакува жертвата си винаги откъм страната на слънцето

* Ако човек притежаваше зрението на орел, то би могъл от 10-ия етаж да види как мравките пълзят по земята. Орлите и другите хищни птици могат да виждат 4-5 пъти по-далеч от обикновения човек.

* Човешкото зрително поле обхваща 180 градуса, а орелът се радва на панорамна гледка от 340 градуса.

Информация за проeкта е налична на www.lifeforsafegrid.bg или чрез банер от страницата на EVN България – www.evn.bg. Повече за опазването на царския орел можете да намерите на страницата на БДЗП www.birds.bg
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн