Георги Гьоков: Демографският проблем стои от началото до края в проекта „Визия за България“

STZAGORA.NET
*
Georgi Giokov 2„Демографският проблем стои от началото до края в проекта „Визия за България“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков пред БНР.

„Този проблем е изключително сериозен и за него трябва да има национално съгласие – всички политически партии трябва да се обединят около решение“, допълни той. Според него демографската криза не може да се реши в краткосрочен план, но има неотложни неща, които трябва да се направят, за да се тръгне в правилната посока.

Като част от мерките, които трябва да се вземат, Гьоков посочи: „Въвеждане на семейно подоходно облагане, за което всички говорят, но никой нищо не прави за него. Работещи родители да получават данъчни облекчения за всяко едно дете. Въвеждане на диференцирани ставки на ДДС за детските храни, стоки, учебници и учебни помагала, съпътстващи услуги за гледане на дете и достъпността на тези услуги“.

Народният представител подчерта, че има недостиг на детски градини, но може да се създаде национална програма, заедно с общините, за изграждане на детски ясли и градини. „Когато говорим за мерки, управляващите питат – откъде ще дойдат парите. Могат да се вземат от прогресивното подоходно облагане, като дори не е необходимо да се въвежда в чистия му вид. Има ли държава в Европа, която да няма необлагаем минимум?“, попита Георги Гьоков. Той е категоричен, че не трябва и чрез промени в законодателството да се освобождава едрият бизнес от задълженията му към държавата. По неговите думи, въпреки че в България има стратегия за справяне с демографската криза, досега нищо не се случва. „Демографската криза се отразява на всички сфери в страната – пенсионна, здравната, образователната система, системата за социално подпомагане. Трябва да се търси решение“, категоричен е Гьоков.
#tcsnov

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн