Обновиха 4 улици и 2 междублокови пространства в казанлъшкия жк “Изток”

STZAGORA.NET
*
64В присъствието на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов, председателя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, депутати от Старозагорския избирателен район, председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, представители на местната управа, Общинския екип по проекта и фирмите-изпълнители и много жители, кметът Галина Стоянова определи като още една „сбъдната дългогодишна мечта“ облагородения район и припомни дългата предистория и трудности, за да стане факт изършената работа.

От създаването на квартала през 60-те и 70-те години на миналия век под името ж.к.„Източно разширение“ във времето той се разраства до най-големия казанлъшки жилищен комплекс „Изток“. В 60-те жилищни блока живеят близо 13 000 души – над 20% от общия брой казанлъчани. За половинвековното си съществуване това е първото цялостно обновяване на значителни по големина жилищни зони в него.

„Нека да съхраним това, което е направено! – обърна се към присъстващите Цветан Цветанов. Той пожела на жителите на квартала повече детски усмивки, щастливи родители, баби и дядовци.

До ул. „Кремона“, южно от блок №20, е изградено ново междублоково пространство на площ от 10 000 кв.м, от които около 5000 кв.м са нови тревни площи. Засадени са 42 млади дръвчета и над 3300 нови храста и цветя. В Зона за отдих 1 е изградена детска площадка, оборудвана с клатушка, къщичка за игра и комбинирано детско съоръжение с пързалка, стълбичка и къщичка, разположени са 16 пейки и 5 дървени перголи с пейки за почивка. На площ от около 4600 кв.м в района на зоната за отдих са направени нови тротоари и пешеходни алеи. Положена е близо 3 декара асфалтова настилка и са обособени паркоместа.

Източно от блок №23 е изградено друго ново междублоково пространство – Зона за отдих 2, на площ от 10 000 кв.м. 5000 кв.м са новите тревни площи. Засадени са 90 фиданки и над 3400 храста и цветя. Направени са 3 детски площадки, оборудвани с клатушки, къщички за игри и комбинирани детски съоръжения с пързалки, стълбички и къщички, люлки и въртележка. Създадена е спортна зона, оборудвана с фитнес уреди, рампа за скейтборд, 3 маси за игра на тенис на маса и 3 маси за игра на шахмат. В долната част на междублоковото пространство върху площ от 600 кв.м е изградено спортно игрище за волейбол и баскетбол. На 7-те нива на пространството са монтирани 7 дървени перголи с пейки и 47 пейки за отдих. На площ от около 4800 кв.м в района на зоната за отдих има нови тротоари и пешеходни алеи. Положена е близо 5 декара асфалтова настилка и са обособени паркоместа. Монтирани са 3 камери за видеонаблюдение.

Край двете нови зони за отдих в ж.к.“Изток“ е изградено нови парково и улично осветление, както и поливна система.

Реконструирани са 4 основни улици в жк “Изток”: „Капитан Петко Войвода“, „Кремона“, „Сент Ерблен“ и „Верия“, както и прилежащите им тротоари с обща площ над 9400 кв.м. В района на кръстовищата е оформен понижен тротоар за създаване на достъпна среда на хората с увреждания. Коригирано е нивото на съществуващите ревизионни шахти, дъждоприемни отводнителни улеи и решетки и са изградени нови. Положена е хоризонтална маркировка и вертикалната сигнализация на улиците. Изградено ново енергоспестяващо улично осветление.

Проектът „Обновяване на градската среда в град Казанлък“ на стойност близо 5 600 000 лв. е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., със 100% безвъзмездна финансова помощ.

Официалните гости посетиха и обновената Детска градина №1 “Здравец“ и споделиха радостта от красивите промени на детското заведение, създадено през 1974 г. Ремонтът на една от най-големите детски градини в града по ОПРР “Образователна инфраструктура“ е част от изпълението на приоритета на Община Казанлък за създаване на по-добри условия за децата и гарантиране спокойствието и сигурността на родителите.
2420 (1)
2862
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн