Ивайло Калфин: Исканията на Тръмп не са партньорски. Разходите за отбрана на държавите от НАТО често представляват огромен приход за американската икономика

STZAGORA.NET
*
Ivailo Kalfin 660 2Темата, свързана с финансирането на НАТО, е стара и дори и в момента няма нищо ново като елемент в нея. Всъщност американският президент Доналд Тръмп си направи една прекрасна подготовка за срещата с Владимир Путин, която предстои. С това на практика се изчерпи неговото участие на срещата на върха на НАТО. Разклащайки НАТО, разклащайки ЕС, нещо, което той общо взето прави от началото на мандата си, не може да направи нищо друго освен да достави огромно удоволствие на неговия руски партньор. Това заяви в ефира на Нова телевизия членът на НС на АБВ Ивайло Калфин.

Той бе категоричен, че в основата на исканията на Тръмп стоят икономически интереси, които движат колелото на американската индустрия, за което има редица явни доказателства. „Средствата за отбрана на различните държави няма как да бъдат сравнени. Например България не инициира и не участва във военни конфликти далеч извън територията си. Така че няма как ние да си сравняваме разходите за отбрана например с тези на американците, които са навсякъде по света. Има обаче един друг важен въпрос, който трябва да се постави и на американския президент, и на други държавни глави на страните членки на НАТО. Разходите за отбрана за страни като България са износ на брутен продукт, защото ние почти всичко внасяме, с изключение на заплатите на военнослужещите. Докато разходите за отбрана са приход за американската икономика и за тези, които произвеждат оръжия. Виждаме как им процъфтява военната индустрия с тези конфликти по света. Това не е партньорско и не е справедливо”, категоричен беше той.

Ивайло Калфин даде пример и с други инициирани от САЩ системи за сигурност, които вливат милиарди от източноевропейските държави във военната индустрия на САЩ и други страни. „Източна Европа харчи средства за отбрана с неясен ефект. Преди години например имаше едно американско искане за противоракетен щит, който в крайна сметка се разположи в Румъния и Полша, където двете страни се оказа, че ще платят огромни средства за монтиране на американски системи, ракети, радари и т.н. Тогава имаше искане и към България, но страната ни отказа. Тези системи не са за защита от Русия, тогава се говореше, че са за защита от Иран, от различни терористични групировки и т.н. Трябва обаче да е ясно, че това струва милиарди на източноевропейските държави, и то милиарди, които общо взето влизат в американската икономика“.

В заключение Калфин коментира и скандала между Тръмп и Меркел, свързан с доставките на газ за Германия от Русия и газопровода „Северен поток 2“. „Сега разговорът между Тръмп и Меркел беше оголен откъм съдържание до крайност. Той се сведе до това американският президент да каже: „Ние ви пазим от Русия“. Или иначе казано: „Ние ще ви пазим от Русия, но вие ще си купувате нашия шистов газ, който обаче е по-скъп“. На което германската канцлерка му отговори, че Германия е държава, която си взема сама решенията. Тук сме свидетели на някаква форма на колониално отношение от страна на САЩ, защото те казват: „Ние ще си държим войските, но вие ще си купувате нашия продукт, няма значение, че е по-скъп“. Това няма нищо общо с партньорството и със съвместната отбрана, заложени в основата на НАТО“.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн