Стара Загора влиза в световните оперни сайтове с „Набуко“

STZAGORA.NET
*
NabuccoПостановката на операта „Набуко“, на стадиона в Стара Загора, е посочена като един от петте спектакъла през този уикенд, които непременно трябва да се посетят. Премиерата бе снощи (8 юли) от 21.00 часа и събра горещите аплодисменти на старозагорската публика и гостите на града.

На 6 юли 2018 г. престижният сайт operawire.com публикува материал със заглавие „5 опери, които трябва да видите през този уикенд”. И в този списък е включен спектакълът „Набуко” на Държавна опера – Стара Загора.

Авторът Франциско Салазар, специалист в областта на операта и киното, обяснява, че се намираме във фестивален сезон и много звезди се насочват към различни оперни театри, за да изиграят значителни роли. Сайтът препоръчва пет спектакъла.

На първо място е „Набуко“ на Държавна опера Стара Загора. Мария Гулегина изпълнява своята значителна роля като Абигайл, заедно с румънския баритон Йонуц Паску и басът Ивайло Джуров. Ивайло Кринчев дирижира ранното майсторско творение на Верди, се казва в материала.

В препоръчителния списък влизат още постановките на „Любовен еликсир” в Мюнхен, Баварската опера; „Джокондата” – в Берлин, Дойче опер; „Травиата” в Рим, Италия; „Валкюра” – в Мариинския театър, Санкт Петербург, Русия.

Грандиозният спектакъл на „Набуко“ е третата постановка от инициативата „Опера на стадиона“, която Старозагорският оперен театър започна през 2016 г. с постановката на „Аида“. Последва „Кармен“ с участието на световната прима Веселина Кацарова.

Режисьор на супепродукцията, в която участват над 300 души, е Огнян Драганов. Сценографията е подготвена и адаптирана от художника на Старозагорската опера Тодор Демеров. Дизайнер на костюмите на солистите е Денис Иванов. Диригент на хора Младен Станев.

В ролята на Абигайл гостува световната оперна дива Мария Гулегина. Тя е за пръв път в България по покана на артистичния директор на Старозагорската опера оперната прима Веселина Кацарова. В ролята на Набуко й партнира блестящият румънски баритон Йонуц Паску, който е познат на старозагорската публика от гостуванията си в спектакли на операта „Трубадур“ и в гала концерта на ФОБИ през 2016 година. Преди два сезона в Салерно пее в „Набуко“ с Мария Гулегина. Великолепните солисти на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Джуров, Петя Петрова и Ивайло Михайлов се представиха в трите знакови роли на Захария, Фенена и Измаел.

В мегаспектакъла участваха и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“. Хорът на евреите пък прозвуча в изпълнение на хор на Операта и още шест формации: Дамски камерен хор „Библиофония“ – Стара Загора, Смесен Хор „Родина“ – Стара Загора, Смесен хор „Петко Стайнов“, Хор към Фондация „Миню Балкански“ – Нова Загора, Смесен Хор „Славей“ – Харманли, Общински представителен хор – Димитровград, Представителен смесен Хор „Родна песен“ – Хасково.

За пръв път „Набуко“ е представена в Стара Загора на 17 май 1967 г. и почти не слиза от репертоара Държавна опера – Стара Загора. Следват постановките през 1982, 1995, 1997, 2001 и 2011 г. Представленията се радват на неизменен интерес у нас и в чужбина. През пролетта на 2011 операта “Набуко” е изиграна 25 пъти пред взискателната публика на Белгия и Холандия. На 20 юли 2016 г. на Античен форум Старозагорската опера съвместно с Държавна опера-Бургас показаха нов, грандиозен спектакъл на „Набуко”. Суперпродукцията бе подготвена специално за Летния сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете” 2016 – Велико Търново и включваше творческите състави на двата оперни театъра.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн