Математическо признание в Сингапур за Стара Загора – сребърен медал спечели Йоан Михайлов от Световната олимпиада по математика

STZAGORA.NET
*
34256574167Сребърен медал от Световна олимпиада по математика в Сингапур за старозагорец

Йоан Михайлов, третокласник от Средно училище „Максим Горки“ в Стара Загора бе удостоен днес със сребърен медал на закриването на Сингапурската олимпиада по математика с участието на ученици от повече от 20 страни.

Другият старозагорец – шестокласникът от ПМГ „Гео Милев“ Димитър Енчев, е с поощрителна награда.

11-членният български отбор  (на снимката), чието участие бе координирано от известния старозагорски математик Любомир Любенов, председател на Педагогическа асоциация “Образование без граници”, се връща с общо 3 златни, 6 сребърни медала и 2 поощрителни грамоти в общото класиране.

Двамата старозагорци отпътуваха за Сингапур като представители на България след квалификация, проведена в средата на април в Стара Загора, в която се състезаваха 150 от най-добрите български математици.

Това е поредният старозагорски успех в Сингапур.

През 2015 г. Михаил Михов, тогава в трети клас, спечели бронзов медал. Година по-късно Христо Анастасов, тогава в 4 клас, спечели сребърен медал, а Любен Карбанов, 5 клас – бронзов медал. През 2017 г. Мирослав Минчев спечели златен и сребърен медал и сребърна купа, за което получи признание от кмета на Стара Загора г-н Живко Тодоров. Също в Сингапур през 2017 г., преди да стане шампион на Азия, Теодор Танков спечели бронзов медал.

Със състезанието в Сингапур започва поредицата от участия на младите старозагорски математици на състезания в Азия – в Сеул, Банкок и Хонконг.

След седмица в Сеул се открива Световното математическо състезание за иновации.

Там ще ни представляват Александър Данчев от 5 клас и Мирослав Минчев от ППМГ – Стара Загора, както и Максим Танков – 3 клас от Начално училище „Димитър Благоев“- Стара Загора. В Сеул надеждите ни за успех са свързани и със старозагореца Теодор Танков, който вече е ученик в Американския колеж в София.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн