Премиерът Бойко Борисов: Форматът „16+1“ не противопоставя никого в Европа

STZAGORA.NET
*
PM_Li_Katsyain - 24„Форматът „16+1“ не разделя Европа. Това не е геополитически съюз и не противопоставя никого в Европа“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в Министерския съвет. Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България.

Българският премиер посочи, че целта на срещите във формата е да повишат брутния вътрешен продукт и доходите на гражданите. „Искам това послание да прозвучи много ясно от София към всички мои колеги в Европа. Целим не разделяне на Съюза, а напротив – колкото може повече изостаналите Балкани да достигнат до доходите, които всички желаем да имаме. Това е целта на тези многостранни и двустранни срещи“, коментира още Бойко Борисов.

Председателят на Държавния съвет на Китай заяви, че инициативата „16+1“ не е насочена да разделя Европейския съюз, а да подкрепи европейската интеграция. „Китай иска просперираща Европа и силно евро. „16+1“ не е политическа инициатива. Не е вярно, че ще разделяме ЕС, защото ние разбираме, че Европейският съюз е важен за глобалния просперитет“, посочи още Ли Къцян.

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян заяви, че страната му е готова да инвестира в региона при спазването на законите, правилата на свободната търговия и на Европейския съюз. „Китай не иска търговска война с никого, но ако се наложи, ще защитава правилата на свободната търговия“, поясни Ли Къцян и допълни, че страната му е готова за сътрудничество в областта на ядрената енергетика и в земеделието. По думите му Китай ще отвори пазарите си, за да улесни чуждестранните инвеститори и да даде повече възможности за България.

PM_Li_Katsyain - 8Българският премиер Борисов заяви, че китайският му колега лично се е ангажирал проектът АЕЦ „Белене“ да има успешен край. „С контактите, които Китай има с държави-членки на ЕС, действително по проекта „Белене“ бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край“, обясни още Борисов. Министър-председателят отбеляза и напредъка по отношение на инфраструктурните проекти. „Съвременното китайско правителство има стратегия за 50 години напред. Бях озадачен когато разбрах, че още първата магистрала в Китай е платена. Те нямат безплатна магистрала. Казвам го за тези, които много обичат да говорят по тази тема. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик. Имаме възможност нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България, и на Балканите, и на инвеститорите в Китай“, заяви още министър-председателят Борисов.

Преди пресконференцията на двамата правителствени ръководители в Министерския съвет бяха подписани десет двустранни документа за насърчаване на икономическото и търговското сътрудничество между България и Китай.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн