В очакване на „Набуко“ на стадион „Берое“ тази неделя с Мария Гулегина

STZAGORA.NET
*
DSC04229fDSC04206fТрескава подготовка кипи в Старозагорската опера. Поводът е предстоящия грандиозен спектакъл на операта „Набуко“ на 8 юли от 21.00 часа на стадион „Берое“ с участието на знаменитата оперна певица Мария Гулегина. За трета поредна година Опера на стадиона привлича вниманието на меломани, зрители от различни възрасти и широк спектър на интереси и предпочитания от цяла България.

Специално заради Мария Гулегина ще пристигнат в Стара Загора и нейни почитатели от Русия и различни европейски страни. Спектаклите на открито имат своето неповторимо очарование и уникалност. Директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов неведнъж е демонстрирал като режисьор своя творчески размах и смелост при осъществяването на мащабни продукции. И този път няма да липсват ефектни зрелищни сценични решения, както и допълнително подсилване на визуалната и звукова картина с участието на хора и оркестъра на Държавна опера Бургас и съставите на няколко непрофесионални хорове от Стара Загора и региона. Около 300 души са участниците в спектакъла на операта „Набуко“ на стадиона.

Най-вълнуващо и очаквано е първото гостуване на българска сцена на великата руска оперна звезда Мария Гулегина, която ще изпълни ролята на Абигайл. Блестящият румънски баритон Йонуц Паску ще бъде в ролята на Набуко, а великолепните солисти на Старозагорската опера Ивайло Джуров, Ивайло Михайлов, Петя Петрова и Нина Димитрова ще партнират на звездните гости в ролите на Захария, Измаел, Фенена и Анна. Участват още оркестърът и хорът на Държавна опера Стара Загора, както и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев. Хормайстор е Младен Станев. Сценичната адаптация е на художника на Старозагорската опера Тодор Демеров, дизайнер на костюмите на солистите е младият и талантлив костюмограф Денис Иванов.

DSC04186f„За първи път съм в България, никога преди не съм била тук. За мен участието ми в спектакъла на операта „Набуко” в Стара Загора е много отговорно. България се слави с огромни оперни гласове. Пяла съм през 1989 г. с Гена Димитрова, бях в състава на младите оперни певци в Ла Скала тогава, когато тя беше в състава на титулярите. Много е отговорно да пея в родината на Гена Димитрова – некоронованата кралица в тази роля, вълнуващо и трепетно е за мен. Не обичам да пея с микрофон, той изравнява гласа, няма я свободата на оперния глас. Много харесах костюмите на младия костюмограф Денис Иванов и съм радостна, че ще пея заедно с Йонуц Паску, с когото сме били на една сцена преди години в Солерно, Италия” – това каза голямата оперна звезда Мария Гулегина на пресконференция в Пресклуба на БТА в Стара Загора два дни преди представлението.

За баритона от Румъния Йонуц Паску участието му в ролята на Набуко в предстоящия спектакъл на стадиона е задача „много по-трудна, отколкото изява на сцената на оперния театър. Винаги идвам с удоволствие в Стара Загора и мисля, че Операта в града ви се развива много бързо и впечатляващо. От последното ми гостуване преди повече от година сте направили невероятни спектакли, Операта се е разраснала като екип и като качество на работа. Трябва да се говори за добрия пример, за постиженията в оперното изкуство” – категоричен бе Йонуц Паску.

Басът Ивайло Джуров не скри чисто човешкото си вълнение, че ще пее на една сцена с Мария Гулегина, „….която съм гледал през 1994 г. във Виенската опера, бях на 20 г. и бях правостоящ. Никога няма да забравя този глас и това потресаващо нейно изпълнение. Нека всички да подкрепим тази хубава идея за Опера на стадиона и нас, артистите, участващи в нея, защото го правим с огромно желание и огромна любов” – каза Ивайло Джуров.

За Денис Иванов – младият дизайнер на костюмите на солистите в главните роли на „Набуко”, това е първата работа по голямо оперно заглавие. ”Ще видите една класическа постановка. Ще видите древен Вавилон в най-красивия му вид. Костюмите за артистите в главните роли в „Набуко” са съобразени с огромното пространство на Стадиона – нужни са им яркост, размер, богатство, които съм се стремил да им дам”.

„Не е лесно да се прави опера на стадиона, не е лесно да се събере такъв блестящ състав солисти. Изключително сме благодарни за подкрепата на Община Стара Загора – вече трета година, в осъществяването на спектакъла на стадион “Берое”. Нека всички, които дойдат в неделя вечер, да знаят и изтъкват, че ще гледат не просто „Набуко”, а Мария Гулегина в „Набуко” – бяха думите на директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов, който е и режисьор на постановката.

До сцената като едно от най-главните действащи лица в предстоящия спектакъл ще бъде главният диригент на Операта проф. Ивайло Кринчев. Вече трети път той ще дирижира спектакъл в трудните условия на откритото пространство на стадиона. „Това е голямо предизвикателство по отношение на звуковата картина. „Набуко” е заглавие, което изисква своя темперамент и нюанс. Верди е близък до нашата чувствителност и що се касае до оркестъра, ще вложим всичко от себе си зрителите да се чувстват комфортно и да не им липсва нищо – като в оперна зала” – каза проф. Кринчев.

БилетDSC04231fи за спектакъла по 12, 15, 25, 30 и 50 лв. (последните – с кетъринг и паркомясто) се продават на касите на Старозагорската опера и онлайн и в разпространителската мрежа на eventim. Ще има каси и пред стадиона, които ще работят преди началото на представлението в 21.00 часа в неделя.

Осигурен е транспорт за организирани посещения (минимум 30 души).
Информация и заявки – тел. 0888 939 900
Имейл: marketing@operasz.bg

Още по темата: 

Стара Загора посреща световната оперна дива Мария Гулегина на 8 юли
Румънският баритон Йонуц Паску ще бъде Набуко на стадион „Берое“
#vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн