Граждански клуб ЛИПА предлага да се сформира гражданска платформа за развитие на Старозагорските минерални бани като балнеолечебен курорт от национално значение

STZAGORA.NET
*
BaniteLipa gr_klub znakСтарозагорски минерални бани, община Стара Загора, е обявен за курорт с Решение на МС № 89 от 1967 г. С Решение на МС № 153 от 24 февруари 2012 г. е включен в Списъка на курортите в Република България, в раздел Балнеолечебни курорти от национално значение, в който са включени само 19 български курорта. Мястото е било оценено като специално още от древността. Това са много добри предпоставки, базирани на лечебните качества на минералната вода, чудесните природни и исторически забележителности, станалите традиционни и набиращи популярност събори и други събития, за развитие на курорта като важен елемент на туристическата инфраструктура на Община Стара Загора, който:

* да предоставя добри условия на жителите на Общината за кратковременен и по-продължителен отдих, масов спорт и рекреация;
* да привлича туристи от България;
* да привлича чуждестранни туристи;
* да привлича спортисти от страната и чужбина за провеждане на спортни лагери.

Много добра предпоставка за това е изградената качествена хотелска база. В курорта функционират 14 хотела, от които два 4-звездни, два 3-звездни, четири 2-звездни и шест с една звезда, с общ капацитет 880 легла.

Липсата на действащ ПУП на Старозагорски минерални бани досега е сериозна пречка за развитието на курорта и за привличането на инвестиционни интереси. Предстоящото одобрение от Общински съвет Стара Загора на техническото задание за разработването на ПУП на курорта и приемането на самия ПУП се очаква до голяма степен да отстрани тези пречки и да съдейства за оптимално използване на големия му потенциал за развитие, без това да нарушава интересите на местните жители. Но за да се случи това, е необходимо в техническото задание и при разработването на ПУП-а да се заложат условия, които ще позволят в най-голяма степен това развитие.

Една от основните и дългосрочни задачи в програмата на Граждански клуб ЛИПА е развитие и утвърждаване на Старозагорски минерални бани като „зеленото сърце” на Стара Загора. Много са инициативите, реализирани от Клуба в това направление. Беше поставена основата на „Зоокът на открито” със заселването на токачки, патици, други птици и животни, зарибяване на езерото и залесяване в парка. Мащабното пано, изработено от млади старозагорски художници, внесе допълнителен колорит в курортното селище. През последните години около езерото бяха реализирани два екопроекта по ПУДООС, чрез които се благоустрои и естетизира районът, построени бяха беседки, поставени бяха пейки и спортни съоръжения на открито. Клубът, в партньорство с други организации, съдейства за организиране и провеждане на много от събитията на Баните.

С ясното съзнание, че тези действия са полезни, но съвсем недостатъчни за развитието на курорта, за повишаване на неговата привлекателност и издигането на неговия престиж, Граждански клуб ЛИПА предлага да се обедини активността и експертизата на гражданския сектор, като предоставя всички свои ресурси в партньорство с други заинтересовани институции и лица, с местната и регионалната власт, за да се работи за комплексното развитие на Старозагорски минерални бани като балнеокурорт от национално значение, включително с развитие на публично-частно партньорство.

Първостепенните задачи, които според нас трябва да се решат, са:

* Ускорено приемане на ПУП на Старозагорските минерални бани, осигуряващ развитието му като курорт от национално значение.

* Разработване и изпълнение на Стратегия за устойчиво развитие на Старозагорските минерални бани, като курорт от национално значение.

* Приемане от Общинския съвет на Стара Загора на специален статут за Старозагорските минерални бани.

Така Старозагорските минерални бани ще станат истинско „зелено сърце“ на Стара Загора и важен фактор за икономическото развитие на региона.

Желаещите да се включат в този процес могат да заявят това на имейл club.lipa@gmail.com, като накратко представят своята експертиза, а така също конкретни виждания и идеи по темата, ако имат такава. Ще се свържем с всички, пожелали да сътрудничат, за да координираме усилията си.

2 юли 2018 г.
Стара Загора
ГРАЖДАНСКИ КЛУБ ЛИПА

#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн