За пети път в Преславен зажънаха нивите ритуално

STZAGORA.NET
*
sdrИ тази година в китното старозагорско село Преславен се събраха жители и гости, за да отбележат празника на житото „Пътят на хляба“. Пъстро фолклорно тържество бяха подготвили от местното кметство, читалището „Димитър Наумов-1908“ и пенсионерския клуб, което не бе помрачено от юнския дъжд.

С ритуално зажънване на нивата започна още сутринта отбелязването на празника. По обед на площада в центъра на Преславен бе официалното откриване на станалото емблема събитие.

„Винаги с радост съм гост на вашето село и на вашия празник. Настроението, с което ни посрещате, се усеща! – обърна се към жителите и гостите Таньо Брайков, председател на Общинския съвет в Стара Загора. – На последното заседание, което имахме преди дни, взехме решение да бъдат именувани улиците в Преславен така, както пожелахте. Друга добра новина, която искам да споделя с вас е, че през следващия месец започва така очакваният ремонт на Здравната служба в селото. Предстои да бъдат рехабилитирани още тротоарите и улиците в тази част. Весел да ви е поредният празник на хляба!“ – каза още Таньо Брайков.

Освен председателя на старозагорските старейшини, гости на тържеството бяха общинският съветник Николай Николов, общественият посредник Надежда Чакърова-Николова, кметове и кметски наместници от района, както и десетки радетели на фолклорните празници.

„Имам удоволствието и тази година да поздравя жителите и гостите на нашето село и да открием празника на житото и хляба. На тях се е осланял българският народ – отправи поздрав кметът на селото Митьо Митев. – Благодарен съм на Община Стара Загора, че имаме подкрепата й – не само за реализацията на тържеството днес. Благодаря на всички, които помагат на Преславен. Веселете се от все сърце и нека празникът ни събира заедно и занапред!“ – добави кметът.

Колоритът на тържеството бе допълнен от месене, точене и печена на традиционните преславенски гюзлеми, както и от кулинарна изложба на тестени изделия, излезли изпод ръцете на майстори от цялата община. Десетки професионални и самодейни фолклорни състави озвучиха с песни и танци петото издание на „Пътят на хляба“. Празнично жътварско хоро се изви в центъра на Преславен в края на тържеството.
sdrsdr
davsdr
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн