Победи на математици от Стара Загора в конкурса на списание „Математика”

STZAGORA.NET
*

Мирослав Минчев - вляво, и Любен Карбанов - вдясно, с поредните си победи

Мирослав Минчев – вляво, и Любен Карбанов – вдясно, с поредните си победи

„С голям успех за Стара Загора завърши конкурсът на списание „Математика” за 2018 година“, съобщи Любомир Любенов. От 9-те призови места на конкурса младите старозагорски математици успяха да заемат 2 от тях“.

Победител в групата на 7 клас е възпитаникът на ППМГ „Гео Милев“ – Стара Загора Мирослав Минчев, а трето място завоюва шестокласникът от същото училище Любен Карбанов.

Конкурсът на списание „Математика”, който датира от 1986 г., се провежда в два кръга. Първият кръг е задочен. Участниците се класират според изпратените решения на конкурсните задачи от брой 5 и 6/2017 г. и брой 1 и 2/2018 г.

Във всеки брой се предлагат три задачи – за 5, 6 и 7 клас. Седмокласниците се класират въз основа на трите задачи, а шестокласниците – на първите две. Учениците от 5 и 6 клас могат да изпращат решения и на задачи за по-горните класове. При класирането се отчитат всички изпратени решения. Победителите от задочния кръг получават покана за участие във втория (очен) кръг. Очният кръг на конкурса на списание „Математика“ за ученици от 5-7 клас се проведе на 23 юни 2018 г. в София, в Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН.

С очния кръг на конкурса на списание „Математика” започнаха изявите на младите математици на Стара Загора.

На 1 юли 2017 г. е финалът на Международния турнир „Математика без граници” в Несебър.

След него Мирослав Минчев ще представи Стара Загора и България на Международната олимпиада в Сеул – Южня Корея.

На Хонгконгската олимпиада в началото на септември пък ще се състезава Любен Карбанов.

Международните успехи на Стара Загора в областта на училищната математика през последните три години свързваме и с неоценимата помощ и разбиране от страна на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, чиято заслуга е участието на елитните ни математици в световните прояви.

Миналата година двамата лауреати на завършилия днес конкурс на списание „Математика“ получиха награда от 2000 лева от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров за медалите си от проявите в Сингапур и Куала Лумпур.

Още по темата: 

Наградиха медалистите на Стара Загора от Тайландската математическа олимпиада
* Кметът Живко Тодоров награди млади математици медалисти от олимпиади
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн