Живко Тодоров: Липсата на канализация в кв. “Лозенец” е истинската причина за наводненията в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
654678764271На среща с граждани днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров обясни коя е причината за наводнените улици в ниската част на града при силен дъжд.

“Във Фейсбук редовно кметът в мое лице отнася много критики по отношение на това, че градът се наводнява – каза Живко Тодоров. – И всеки смята, че това е: а.) поради “откраднатите пари”, б.) поради “некадърността в Общината” или в.) нечистенето на шахтите. Но истинската причина за това, Стара Загора да се наводнява при проливни валежи, е това, че в квартал “Лозенец” няма дъждоприемни шахти. Там няма канализация, която да отвежда дъждовните води. Освен това на много места там няма улици, а голяма част от съществуващите са насипани само с чакъл, баластра и с какво ли не. И при един сериозен дъжд всичко това слиза в центъра на града, като запушва шахтите с цялата мръсотия, която се свлича, включително с кал и всякакъв вид отпадъци.

Така тези шахти не могат да изпълнят предназначението си водата да се оттича през тях. Затова се получават тези наводнения в града. Проблемът не е, че не работи канализацията. Тя работи перфектно. Но докато не бъде изградена канализация и в “Лозенец”, няма да се реши този проблем. Понеже кварталът е на скала, там ще са нужни и взривни действия по време на изграждането на канализацията. И повечето от незаконните постройки ще паднат. ВиК асоциацията в Стара Загора ще получи средства от държавата за изграждане на такава канализация, която да приема водите още във високата част на града. Ние сме го планирали, това е една от целите ни” – сподели кметът на Стара Загора.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн