Министър Боил Банов: Сградата на читалище „Светлина-1861“ в гр. Шипка ще бъде възстановена

STZAGORA.NET
*
IMG_9001 (Large)Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще се възстанови и ще се използва само за културна дейност. Това заяви министърът на културата Боил Банов, който посети гр. Шипка, запозна се със състоянието на сградата и разговаря с кметовете на Казанлък и Шипка Галина Стоянова и Василка Панайотова, областния управител на Стара Загора Гергана Микова и главния архитект на община Казанлък арх. Георги Стоев.

След срещата министър Банов уточни, че са се обединили около мнението, че възстановяването на сградата трябва да е законосъобразно и необратимо. Той посочи, че започва процедура за обявяването й за паметник на културата. След получаването на този статут ще може да се кандидатства за финансиране по различни програми на МК и европейски фондове. По думите му статутът ще даде възможност сградата да има специален охранителен режим, според който ще може да се използва само за културни цели и няма да разрешава застрояването наоколо с големи сгради.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова е поела ангажимент на следващо заседание на ОС собствеността на сградата от частна общинска да бъде променена на публична общинска, както и да се направи конструктивно обследване. След което настоятелството на читалището ще може да обяви дарителска сметка, за да се подпомогне възстановяването на сградата.

Министър Банов посочи, че сериозният ремонт може да започне едва след март месец догодина, като дотогава ще се направи необходимото да се предпази сградата от тежките метеорологични условия през зимата. Според него ще са необходими поне 3 млн. лв. за цялостния ремонт на читалището. Докато не стане паметник на културата и не се промени собствеността, държавата няма правни основания да финансира, уточни още той.
* * *
Читалищната сграда е построена през 1934 г. и е една от най-старите в градчето. През 2001 г. с решение на Общинския съвет на Казанлък тя е предоставена за безвъзмездно ползване на читалище „Светлина“. 13 години по-късно, чак през 2014 г. обаче председателят на читалищното настоятелство уведомява с писмо кмета Галина Стоянова, че „..от 1993 г. обектът е освободен поради невъзможността да бъде стопанисван от читалището и че въпреки решението на ОбС от 2001 г. той не е бил използван“. В писмото от читалището заявяват още, че сградата вече не им е необходима, тъй като за своите нужди използват друг обект – част от старото училище.

Поради продължаващото в годините рушене и лошо стопанисване на сградата, през 2014 г. ОбС Казанлък променя статута й от публична в частна общинска собственост. Това решение е продиктувано от заявени инвестиционни намерения от страна на сдружение с нестопанска цел „Слава“, което поема ангажимент да извърши поетапен ремонт на сградата в размер на 460 000 лв. Сдружението така и не изпълнява заявените по сключения договор намерения и той е прекратен през април 2016 г.

Във времето Община Казанлък прави опити да съхрани ценната постройка. През 2009 г. се извършва заснемане на сградата, а арх. Балабанова дарява идеен проект за нейното възстановяване. Ремонтът на читалището обаче изисква средства, възлизащи на около 3 млн.лв. (по мнение на специалисти), но тази сума е непосилна за бюджета на Община Казанлък.

След срещата днес министър Банов обяви конкретните стъпки, които ще бъдат предприети за спасяване на старата постройка с интересна архитектура. На първо място – в най-кратки срокове ще стартира процедура за обявяване на сградата за паметник на културата. Така за нейното възстановяване ще могат да се търсят средства по различни европейски проекти. Културният министър заяви, че процедурата за придобиване на статут може да приключи в най-добрия случай до 3 месеца.

Ще бъде открита специална дарителска сметка, в която родолюбиви българи могат да внасят средства и да подпомогнат първоначалните ремонтни дейности. На трето място – Общинският съвет в Казанлък ще предложи сградата от публична общинска отново да стане частна общинска собственост. Със средства от Общината ще бъде извършено конструктивно обследване на обекта, за да се прецени реалното му състояние. Според думите на министър Банов сградата задължително трябва да бъде запечатана до старта на зимата, за да спре разрушаването на вътрешната й част. Той изрази надежда, че със средства от Общината и с помощта на дарения ремонтът на покрива може да бъде завършен до началото на зимните месеци.
1 (7)54654754752
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн