Днес: Опера в цирка за първи път в България – “Палячи” под шапитото на Академичен цирк “Балкански” в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
КАЛУДИ КАЛУДОВ – 40 години на сцената
*
Със спектакъла на операта ПАЛЯЧИ днес (20 юни) от 19.00 часа под купола на Академичен цирк „Балкански“ в Стара Загора ще бъде почетен големият български тенор Калуди Калудов.

Предварителна продажба на билети за представленията днес и утре (20 и 21 юни) – онлайн и на касите на Държавна опера – Стара Загора.
Онлайн – тук: http://www.eventim.bg/bg/bileti/opera-v-cirka-palci-stara-zagora-cirk-balkanski-492832/event.html
Два часа преди началото на спектакъла – на касите на Академичен цирк „Балкански“.

plakat PagliacciSONY DSCКАЛУДИ КАЛУДОВ е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 година завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – “Травиата” на 15 януари 1978г. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона. Стартът е стремителен, възходящ, получава по шест роли на година и става един от основните изпълнители в театъра.

Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Ковънт гардън, Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Във Виенската щатсопер се връща многократно като пее в «Отело» (с Пласидо Доминго, Анна Томова-Синтова, диригент Зубин Мета), «Травиата», «Макбет», «Трубадур», а ролята на италианския певец от «Кавалерът на розата» го превръща в легенда. Следват години на неспирен възход по най-големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия.

Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който повече от 10 години е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Марчело Виоти и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти.

Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. Като се започне с Вердиевите – Алфред от “Травиата”, Радамес от “Аида”, Дон Карлос, Дон Алваро от “Силата на съдбата”, Манрико от “Трубадур”, Херцогът от “Риголето”, Рикардо от “Бал с маски”, Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси – “Тоска”, Рудолф – “Бохеми”, Де Грийо – “Манон Леско”, Калаф – “Турандот”, Пинкертон – «Мадам Бътерфлай». Към тях трябва да се прибавят още главните тенорови роли от опери на Доницети, Росини, Белини, Бизе, Понкиели, Леонкавало, Маскани, Джордано, Офенбах и др., а от руската класика – Дмитрий от “Борис Годунов”, Владимир от “Княз Игор”, Княз Голицин от “Хованщина”, Ленски от “Евгени Онегин”. Внушителен е и концертният му репертоар, в чийто списък наред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четат още и “Stabat Mater” от Росини и Дворжак, “Меса Глаголица” от Яначек, «Звънчетата» от Рахманинов.

Има студийни записи и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала и др.

Основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал „Вива ил канто” в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от повече от 25 години. През 1995 година за първи път води Майсторски клас в Савонлина, Финландия по покана на престижния оперен фестивал. Доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, канен е да провежда Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Украйна и др.

„Златен фонд“ – БНТ – Калуди Калудов като студент от II вокален курс, 1975 година. Ария на Рудолф из операта „Бохеми” от Пучини – видео.

Калуди Калудов и Шерил Стюдер – дует на Форесто и Одабела – „Атила“ на Миланската скала, диригент Рикардо Мути – видео

Калуди Калудов – „Палячи“ – ария на Канио – видео
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн