Старозагорско участие в център за компетентност

STZAGORA.NET
*
1 (5)В залата на библиотеката на Техническия университет в Габрово беше представен Център за компетентност “Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии” по оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж” (ОПНОИР), процедура „Изграждане и развитие на центрове за компетентност“. Той е един от седемте центъра за компетентност, финансирани от програмата на обща стойност 134 млн. лв.

Партньори по проекта са:

•Технически университет-Габрово;
•Технически университет – София;
•Централна лаборатория по приложна физика към БАН – Пловдив;
•Институт по системно инженерство и роботика;
•Софийски университет “Св. Климент Охридски”;
•Технически университет – Варна;
•Институт по електроника – БАН.

Проектът е с най-голям брой асоциирани партньори от всички проекти по тази процедура, които ще вземат активно участие при неговата реализация. Сред тях са Търговско-промишлена палата – Стара Загора и старозагорската фирма “Фирст” ООД, които ще съдействат за практическото му приложение в Старозагорска област.

Бюджетът на проекта е близо 23,5 млн. лева. Срокът му за изпълнение е до 30 ноември 2023 г.

Проектът предвижда изграждане на Център за компетентност “Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии” (ЦК ИМЕЕСТ) чрез обединяване усилията на седем водещи научни организации и университети в България и 18 асоциирани партньори – водещи фирми в сектора, сдружения на бизнеса и два задгранични научни организации, за повишаване нивото на провежданите от тях научни изследвания и успешната комерсиализация на получените резултати в приоритетна за българската икономика област „Мехатроника и чисти технологии“, определена в Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014-2020 (ИСИС).

Основната дейност, залегнала в проектното предложение, е извършване на пазарно-ориентирани научни изследвания от водещи изследователи и техните екипи в две направления: „Интелигентни мехатронни системи и технологии“ и „Енергоспестяващи системи и чисти технологии“.

Основната цел на проекта е изграждане на устойчиво функциониращ национален Център по компетентност, в който трите страни на „триъгълника на знанието“ – образование, научни изследвания и бизнес, се намират в ефективно и динамично взаимодействие, основаващо се на споделени стратегии, силни и конкретни ангажименти и съвместни научни проекти и партньорство.

Дейности:

* Значително модернизиране на съществуващи специализирани научноизследователски инфраструктури: 4 859 206 лева.

* Закупуване на оборудване необходимо за реализиране на научноизследователски и иновационни програми: 13 649 130 лева, от които 12 779 373 лева за машини, техническо оборудване, лабораторна и измервателна апаратура, компютърно оборудване 790 397 лева, за софтуер и 79 360 лева за застраховки.

* Извършване на пазарно ориентирани научни изследвания и развиване/модифициране на нови технологии на високо международно ниво: 4 146 254 лева.

* Широко разпространение на резултатите от научните изследвания и въвеждане на нови обучителни и образователни методи в практиката на центъра: 126 153 лева.

* Трансфер на знания и технологии и осигуряване на бизнес специализирани научноизследователски услуги: 220 456 лева.

* Информиране и публичност; Независим външен одит на дейностите по проекта; Организация и управление 568 520 лева.

Очаквани резултати:

* Изграждане на капацитет на екипи за научни изследвания и иновации в приложната област на ИСИС, чрез привличане на водещи изследователи и обмен между екипа на проекта и водещи изследователски организации;

* Задържане и привличане в България на млади изследователи, учени и докторанти, чрез създаване на съвременни условия за научноизследователска дейност;

* Разпространение и практическо приложение на постигнатите научноизследователски резултати и трансфер на знания чрез прилагане на нови методи за обучение;

* Комерсиализиране на резултатите от научноизследователските пакети, чрез разрботване и популяризиране на портфолио от патенти и полезни модели;

* Разработване и внедряване на иновативни технологии и продукти в областта на мехатрониката и чистите технологии, чрез развитие на сътрудничество с бизнеса;

* Увеличаване възможностите за включване на научните екипи в проекти и програми на международно ниво, работейки в тясно сътрудничество с престижни Европейски научни институции;

* Нови възможности за сътрудничество между наука и бизнес, осигурявайки достъп на МСП до специализирани бизнес услуги.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн