Швейцарски бизнес форум се проведе в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
1 (4)6 (2)В Стара Загора се проведе бизнес форум на тема Насърчаване на деловите партньорства с Швейцария. Той беше организиран от Българо-швейцарската търговска камара (БШТК) в сътрудничество с Търговско-промишлена палата – Стара Загора (ТПП). Главна цел на Форума беше стимулиране на изграждането и развитието на партньорства между фирми от България и Швейцария. Той беше насочен както към вече включените в Партньорската платформа на БШТК фирми, така и към всички български производители и доставчици на услуги, желаещи да работят с швейцарски компании. Участващите фирми бяха основно от секторите металообработване, машиностроене, електротехника, електроника, мебели, както и ИКТ и бизнес процес аутсорсинг.

Участниците в събитието, преди започването му, имаха възможност да посетят фирма “Оскар Рюег България”, една от най-успешните швейцарски инвестиции у нас, където управителят на предприятието Алекс Вореопоулос ги запозна с фирмата, с наскоро открития втори производствен корпус, и отговори на конкретни въпроси за развитието на инвестиционния процес и предизвикателствата пред него.

Форумът се проведе в Парк-хотел Стара Загора, предлагащ чудесни условия за такива събития, и беше открит от председателя на БШТК Бони Бонев. Той приветства гостите, благодари на старозагорските си колеги за чудесното дългогодишно партньорство, което до голяма степен е предопределило мястото на форума, и прочете приветствие от г-н Кнобел, посланик на Швейцария в България.

Олег Стоилов, председател на УС на ТПП – Стара Загора, също приветства гостите и припомни накратко темите, по които двете организации устойчиво си сътрудничат – проекта ДОМИНО, за прилагане в България на швейцарския опит в дуалното обучение, за развитие на партньорство между швейцарски и старозагорски фирми и подкрепата на проекта на Мануела Малеева и д-р Бруно Франие в Стара Загора за подпомагане на деца с ортопедични проблеми. Г-н Стоилов информира гостите, че тазгодишният международен партньор на Фестивала на виното и културното наследство АВГУСТИАДА ще бъде Швейцария и ги покани да го посетят.

7Зам.-областният управител Красимир Червилов изрази задоволството си от провеждането на форума в Стара Загора, като отбеляза добре развиващата се швейцарска инвестиция в “Оскар Рюег България” и призова тя да бъде последвана от други швейцарски компании. На форума присъстваха: оперативното ръководство на двете палати, Георги Симеонов – представител на Община Стара Загора, Стефан Шоселов – председател на УС на Индустриална зона Загоре, Румяна Грозева – изп. директор на АРИР Стара Загора, Владимир Чучумишев – координатор на РАЦ Казанлък, управители и висши служители на старозагорски, други български и чуждестранни фирми, които взеха участие в дискусиите.

Първи от основните лектори се представи Ойген Петерханс, към момента главен изпълнителен директор на “Ховаг Кабел” AG, Швейцария и “Ховаг” ООД, България. С богат международен опит, Ойген Петерханс поема поста управител на EnerSys, България през 2010 г. Компанията произвежда индустриални батерии с най-високо качество. Преди да стане съсобственик в “Ховаг” България, той заема длъжността на главен изпълнителен директор в “Монбат” АД, Монтана/София. ХОВАГ е водеща в своя сегмент в Швейцария компания за висококачествени кабелни системи. Продуктите на фирмата намират широко приложение в машиностроенето, автоматизацията, медицинските устройства, телекомуникациите и транспорта. Семейната компания е основана през 1936 г. и има сериозни традиции в производството на кабели и кабелни решения. От 2009 г. ХОВАГ има производство в Китай. През 2014 г. е основано дружеството “Ховаг” ООД в град Търговище. В рамките на три години българският клон се увеличи от седем служители до най-големия в групата. Г-н Петерханс по изключително атрактивен начин обясни какво трябва да знаят българските компании, за да бъдат привлекателни за швейцарските инвеститори, и отговори на въпроси.

Втори основен лектор беше Каталин Дреер-Хайнал, висш представител на швейцарска институция – Switzerland Global Enterprise (www.s-ge.com ), която консултира и подпомага швейцарски компании да развиват отношения с компании от Източна и Централна Европа (Балтийските държави, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Западните балкани). Г-жа Дреер-Хайнал сподели опита си в работата с швейцарски предприятия, които се интересуват от бизнес партньорства в Централна и Източна Европа. Тя предостави полезна информация за тенденциите в развитието на швейцарската икономика като една от най-иновативните в световен мащаб, като акцентира върху това, какво търсят швейцарските компании и какво очакват от партньорите си. Тя също отговори на множество конкретни въпроси.

Васил Радойновски, ръководител на Секретариата на БШТК, беше третия панелист. Той представи Партньорската платформа на БШТК и ролята на Камарата в установяването и развитието на партньорства с швейцарски фирми, като оцени високо сътрудничеството с ТПП – Стара Загора. Г-н Радойновски беше и модератор на последния панел с участието на Каталин Дреер-Хайнал, Ойген Петерханс, Олег Стоилов и Алекс Вореопоулос, в който в отворена дискусия се обсъдиха много повдигнати от участниците във форума въпроси.

Събитието завърши със стилен коктейл с вина на “Александа Естейт”, винен спонсор на форума, носител на първа награда на АВГУСТИАДА за 2016 г. Там дискусията продължи в неформална обстановка, установиха се нови партньорства.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн