Естонците обсъждат законопроектите си в общодостъпен правителствен електронен портал

STZAGORA.NET
*
Гости от Естония споделиха в Стара Загора опита на страната си в масовото приложение на дигиталните услуги
*
P1390425P1390426В Стара Загора днес се проведе седмата регионална конференция на Областния информационен център, посветена на дигитализацията на обществения живот. Преди началото й участващите в нея гости от Естония, една страна, член на ЕС и на Еврозоната, която е известна и със значително развитите си цифрови услуги – Андрес Ааремаа, началник отдел „Е-услуги” в Министерство на образованието и науката на Естония и Анела Киират от Академия „Електронно управление“, Естония – се срещнаха с медии, пред които споделиха своя опит по темата на конференцията.

Процесът на дигитализация отнема време и това е едно от важните неща, които всички трябва да знаят – обясни Анела Киират. – Не можем да очакваме, че с бързото развитие на една дигитална услуга тя от самото начало ще тръгне перфектно. Второ, необходимо е да образоваме обществеността относно ползите от дигитализацията в нашия живот, за да изградим общественото доверие към този вид услуги и да гарантираме на хората. На трето място, необходимо е да се гарантира устойчивост на дигитализацията във времето, независимо от политическата конюнктура.

Според г-жа Киират естонският модел на електронни услуги е бил развит на базата на много устойчиво публично-частно партньорство. Това не е било усилие едиствено и само от страна на централните и местни власти – силна подкрепа е дошла от частния сектор. Компаниите са допринесли за развитието на процеса на дигитализация чрез предлагането на множество обучения и осигуряването на безплатни публични точки за достъп до интернет. Като по този начин те са осигурили своите бъдещи клиенти за бизнеса, който развиват в дигиталната сфера. Специално създадена фондация пък е предлагала компютърно обучение на преподавателите и учениците в естонските училища, както и в обществото като цяло, още от началото на 90-те години на ХХ век. Затова днес може да се каже, че по-голямата част от естонците са “дигитални граждани”, тъй като познават добре електронните услуги и могат да боравят с тях.

За отбелязване е, че всички регистри на администрацията в Естония са взаимно свързани и необходимите документи се намират лесно и бързо по електронен път. Паралелно с това все още съществуват приемни в администрациите и за хората, които предпочитат личния контакт.

По този начин днес в Естония човек да има достъп до цифровизираните услуги, предлагани от институциите, е по-скоро социално право, като вече се жънат плодовете от това, което е направено. Това спестява време, комуникацията с администрацията е много по-удобна и лесна, подобрено е качеството на живот.

Дигитализирането на услугите определено се изплаща, и то не в далечното бъде – потвърди и Андрес Ааремаа. Личните карти в Естония например са и ключ за достъп към системата за елекронно общуване с правителството. Правени са изчисления, които са показали, че на годишна база дигитализацията само на личните карти за достъп и електронното подписване на документите спестява в страната около 2% от брутния вътрешен продукт. В момента, след като е постигната базисната електронна култура на хората, вече се работи за това, да се гарантира, че на работните си места всички притежават необходимите дигитални умения, за да си вършат работата. Това ще ви е необходимо и на вас тук, в България – препоръча Андрес Ааремаа. – Учениците трябва да се обучават не само да боравят с високите технологии, но и да ги създават.

Цифровизацията в Естония е довела и до масовото участие на гражданите във вземането на управленски решения чрез единен правителствен електронен портал. Проектозаконите се качват за обсъждане в този портал и своето становище по него могат да дадат всички заинтересовани организации и граждани. Има и годишен фестивал на мненията и становищата, в който участват всички нива на управлението – от президента до местните администрации. Това са ценни дискусии “лице в лице” по различни важни за страната въпроси.

*  *  *

По време на конференцията близо 100 младежи, представители на IT бизнеса, училища и Тракийски университет, общински администрации, държавни институции и неправителствени организации работиха в 4 тематични групи: дигитализация в образованието, електронно правителство и административно обслужване на гражданите, предизвикателства и възможности пред IT сектора в региона, IT работилница за младежи.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн