За първи път в Стара Загора показват 120 картини на Марио Жеков

STZAGORA.NET
*
plakat Mario JekovЗа първи път в Градската художествена галерия в Стара Загора ще бъдат експонирани на едно място 120 картини на старозагорския художник маринист Марио Жеков. Платната са подбрани от изкуствоведа проф. д-р Марин Добрев – директор на старозагорската художествена галерия, познавач и основен инициатор за популяризирането на неговото творчество. Една трета от картините не са показвани досега, уточни той.

Експозицията ще бъде открита на 14 юни (четвъртък) 2018 г. от 18.00 ч.

Ретроспективната изложба е посветена на 120 годишнината от рождението на един от най-значимите майстори на морския пейзаж в българското изкуство. Тя включва 120 произведения /живопис, рисунки и плакати/, обхващащи всички периоди на изкуството му между 1921 и 1955г., както и любимите му сюжети от Цариград, Париж и френската Ривиера, от българското Черноморие, от Пловдив, Велико Търново, Трявна и Рилския манастир, от Кавала, Самотраки и Тасос, от Охрид, Прага и т.н., съобщи проф. Добрев.

Творбите са подбрани от фондовете на Художествена галерия Стара Загора, Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, ГХГ Пловдив, ХГ „П.Задгорски”- Бургас, ХГ ”Д.Добрович”- Сливен, ХГ „Борис Георгиев”- Варна, ХГ Казанлък, ХГ Добрич и частни колекции. Те ще бъдат експонирани в Стара Загора до 14 юли, след което изложбата заминава за столицата.

Марио Жеков е български художник, живописец, маринист. Създава стотици картини, които го нареждат сред най-значимите майстори на морския пейзаж в българската живопис.

Роден е на 16 октомври 1898 г. в Стара Загора. През 1917 г. постъпва в Държавното художествено индустриално училище в София, сегашната Художествена академия. През следващата година е мобилизиран и изпратен на фронта. Няколко месеца след това попада в плен край Дойран. Случайността го изпраща да учи живопис във Франция. През 1919 г. Марио Жеков постъпва в Парижкото рисувално училище. През 1921 г. заминава със свой приятел за Турция, където слага началото на първия си цариградски цикъл и рисува Босфора.

Членува в Дружеството на южнобългарските художници. От 1920 г. участва в дружествени изложби, реди самостоятелни експозиции в София и провинцията, но дълги години името му е по-известно извън България. На практика Марио Жеков прекарва почти целия си живот в пътуване из морските брегове – Ривиерата, Босфора, Черно море, Далматинското крайбрежие. Той е отдаден на морето и всичко, което прави, е за да стигне отново до него и да го рисува. Отвреме-навреме приема работа като художник -декоратор в Пловдивския театър, но единствената му цел е да дочака ваканцията и да тръгне отново към брега. Прави изложби в Париж, Прага, Букурещ, и навсякъде е приет с възторг. Получава награда на международната изложба-конкурс в Лайпциг през 1936 г.

През 1937 г. Марио Жеков заминава за Далмация. Адриатика го покорява и той остава там близо година и половина. В Дубровник рисува най-значимите си произведения. Творбите, създадени в и край Дубровник, му донасят изключителна популярност. Картините му се излагат в редица центрове на Хърватска. Дори и днес в Марио Жеков е един от най-популярните художници в Дубровник. През 1941 г. заминава за Гърция, за Беломорието и Егейско море, посещава Охрид.

През 1943 г. Марио Жеков се завръща в София. С помощта на художника Пенчо Балкански организира най-представителната си изложба. Част от нея показва в Букурещ, а през 1946 г. – в Стара Загора. През тези и следващите смутни години намира усамотение отново там – над разбиващите се в скалите вълни на морето. Липсата на откупки – единствено чуждестранните дипломати се сдобиват с негови творби – го кара през 1951 година да приеме разработването на рекламни плакати и брошури за българското Черноморие и някои от забележителностите на страната.
Умира на 3 август 1955 година в София.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA25_press
#vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн