Живко Тодоров: Ще отнесем негативи, но хората ще оценят направеното

STZAGORA.NET
*
За избори ще говорим догодина, след като се съобразя с оценката на хората, каза Живко ТОДОРОВ, кмет на община Стара Загора
*
В интервю за NBP.bg с автор Радослава Рашева кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров споделя в резюме следното:

Zhivko Todorov 660_9_365- На 30 май дадохме старт на проекта за нов жп надлез по бул. “П. Евтимий”. Движението там ще бъде затворено изцяло. В рамките на около 4-5 месеца очакваме реконструкцията да приключи. Мостът ще стане с четири ленти за движение, ще бъдат изградени и две кръгови кръстовища на бул. „Славянски“.

Работи се и по други важни обекти в Стара Загора. На първо място е този за централната зона. Там се откриха археологически находки, точно на площада пред Общината. Ще има известно забавяне, защото изчакваме становището на Министерството на културата, което ще определи как ще се експонират. На изток се открива нова зона за дейности. Надявам се за празника на града – 5 октомври, да открием обновения площад заедно с всички старозагорци.

Другият изключително важен обект е обновяванто на Аязмото. В момента много от алеите са затворени, хората не могат да спортуват и да се разхождат. Но всичко се прави за хубаво. Правим тези промени, защото има необходимост от тях, а не самоцелно. Да, ще отнесем определени негативи. Но когато проектите приключат, хората ще видят ефекта от тях, ще оценят направеното. Стандартът на Стара Загора като качество на живот ще се повиши много.

Правят се ремонти в няколко училища. Пред откриване е реновираната сграда на Ветеринарната гимназия. Текат ремонтни дейности в СУ „Железник“ и ГПЧЕ „Ромен Ролан“. През юли започва ремонт на СУ „Иван Вазов“ и IX ОУ „Веселин Ханчев“. Училищата ще бъдат пребазирани. През лятото това няма да се отрази, но наесен ще се усетят затруднения. Важно е обаче, че догодина всичко ще бъде довършено и децата ще влязат в напълно обновени сгради.

Стартираме ремонт на две улици – „Св. Отец Паисий“ и бул. „Руски“, предвидени са дейности и на ул. „Св. Княз Борис“. Те се правят по бюджетната програма на Общината.

Сред другите важни проекти са този за Руския пазар, предстои да се обяви конкурс, и той тепърва ще се превърне в модерно съоръжение. Ще са направят и 4 ленти за движение по ул. „Капитан Петко войвода“, което ще разтовари трафика в тази част на града. Ще бъде довършен транспортният проект с внедряване на автоматичната система за таксуване. Ще бъдат монтирани „умните“ светофари и видеонаблюдението. Има обявена обществена поръчка за ремонта на Синдикалния дом. Работи се и по проекта за Летния театър, в края на годината ще бъде обявена обществена поръчка за него. Ще започнем и разширението на новия парк „Артилерийски“ с още 40 дка, целта ни е да стартираме още тази година. Имаме още работа и в кварталите. В „Самара“, на изток от „Наталия“, ще започне проект за ремонт на ВиК и канализация. В „Зора“ също ни предстоят ремонти на улици. Активно вървят ремонти и по селата. В момента се реновира пътят между Калояновец, Памукчии, Стрелец. Предстои отсечката между Борово-Михайлово.

Очаква ни интензивно лято с много работа, прах, задръствания… Хората трябва да са наясно с това, но наесен картината ще е друга.

Във връзка с изграждането на индустриална зона „Загоре“ предстои прехвърляне на 50% от акциите на Общинското дружество на държавата. След като ни приведат средствата, веднага започваме изграждането на инфраструктурата. Очаквам до няколко години зоната да е пълна с предприятия, да бъдат открити нови работни места. Вече има заявен интерес от над 10 инвеститори – чуждестранни и български. Когато изградим инфраструктурата, ще ги поканим да дойдат и да си изберат необходимите им терени.

В момента има и по-засилен темп на строителство в града. Парцелите обаче се изчерпват. Затова заедно с Камарата на архитектите започнахме разработка и по тяхна препоръка на ПУП за зоната западно от планираното продължение на бул. „Славянски“. Там са частни имоти, които ще бъдат разработени за строителство на нов квартал. Тази година ще подготвим ПУП, ще го приемем, след което ще се активира възможността за реализиране на частни намерения. Градът се разраства естествено на запад, към село Богомилово. С Камарата на архитектите споделяме това мнение. Ще се случи с новия квартал, който се разработва, с къщите и други жилищни имоти, които се строят в района на Тракийския университет.

На последната сесия решихме да продадем общинския дял в търговското дружество „Борса – Стара Загора“ АД, тъй като на практика ние не можем да участваме във вземането на решения. Дружеството развива района на т. нар. Зеленчукова борса в кв. „Кольо Ганчев“. Предвижда се там да бъде пребазирана фабрика „Слънце“, а на нейно място са заявени инвестиционни намерения за изграждане на нов жилищен комплекс.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК >>>
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн