Творци рисуват знакови места в Стара Загора за пленер „Дружба 2018“

STZAGORA.NET
*
IMG_2561vinilДеветима художници в продължение на седмица ще рисуват исторически и културни забележителности в Стара Загора за тазгодишното издание на пленер „Дружба“. Община Стара Загора осигурява всички необходими материали и пособия, а кметът Живко Тодоров одобрява тематичния план, обясни днес пред журналисти председателят на старозагорското пердставителство на Съюза на българските художници доц. Злати Златев.

От днес до 14 юни Стара Загора е домакин на 23-то издание на традиционния пленер по живопис. За участие тази година са поканени художниците – Милко Божков, проф. Лаура Димитрова от София, Валентина Лапчева от В. Търново, Росица Попчева от Стара Загора, Георги Динев от Бургас, проф. Стефан Алтъков, Минчо Панайотов от Пловдив, Румен Петков от Казанлък и Петър Петров от Стара Загора. Част от тях присъстваха на днешната пресконференция в зала „Байер“.

Изложбата с творбите на пленеристите ще бъде открита в галерия „Байер“ на 14 юни от 18:00 часа.

Художниците ще представят задължително по две картини в размер 50/65 см., които ще бъдат закупени от Община Стара Загора и дарени на фонда на Градската художествена галерия. В творбите трябва да се отбележи значимостта на 8-хилядолетната история на населеното място и на града със 7 имена, допълни доц. Златев.

Вие сте от щастливците, които посещават Стара Загора в момента, когато въздухът ухае на липи. По време на закриването на филмовия фестивал „Златната липа“ снощи, усетихте силната емоция, която тази вечер ще прелее към музиката от джазфеста, с който градът ни ще живее в следващите дни, обърна се към гостите началникът на общинския отдел „Култура“ Диана Атанасова. Тя им пожела по време на престоя си в Стара Загора да почувстват щедрото гостоприемство на творческата гилдия и жителите на града.

Допълнително създадените по време на пленера платна също ще бъдат експонирани в залата, но с тях ще се разпореждат авторите им.

Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора.
Plener 1korica vatre
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн