Представиха в Стара Загора автомобил, работещ с водородно гориво

STZAGORA.NET
*
Автомобил TOYOTA MIRAI FUEL CELL, работещ изцяло с водородно гориво чрез водородна горивна клетка, представиха днес в Стара Загора. Проявата е в рамките на Деня на водородното гориво и технологии, който се провежда по повод десетата годишнина на Съвместно предприятие “Горивни клетки и водород” – уникално европейско публично-частно партньорство, което работи за ускореното навлизане на пазара на технологиите, базирани на горивни клетки и водород.

Инициативата се реализира от Българската академия на науките и Българското водородно общество в партньорство с Община Стара Загора, Регионалния академичен център (РАЦ) Стара Загора, Холдинг „Загора“ и Мол Галерия.

„От името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров приветствам всички, които са проявили интерес към технологиите за горивни клетки и водород. След София ние сме първият град, в който хората ще имат възможност да се запознаят с новата технология. Нека това, което ни се струва бъдеще, да стане реалност“ – пожела секретарят на Общината Делян Иванов.

Пред участниците проф. Галя Владикова представи презентацията „Водородните технологии – от мечти до реалност“. Дошлите на инициативата имаха възможност да научат повече за предимствата на горивните клетки и водородните технологии, за визията на Европейския съюз по отношение водородните технологии, както и за актуалните проекти на европейско и национално ниво. Проф. Владикова съобщи, че Столичната община ще работи за въвеждане на водородната технология в тролейбусния транспорт и обясни, че в Стара Загора също може да се разработи такъв проект.

Във втората част всеки с шофьорска книжка можеше да седна зад волана на водородния автомобил и да го тества по правата отсечка на ул. „Хан Аспарух“ пред мол Галерия. Секретарят на Общината Делян Иванов бе сред първите, които провериха качествата на автомобила.
автомобил водород 3автомобил водород 4
автомобил водород 2
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн