“Травиата” на 31 май в Старозагорската опера

STZAGORA.NET
*
Desi StefanovaНа 31 май в стилната „синя“ постановка на операта „Травиата“ от Джузепе Верди на Държавна опера – Стара Загора зрителите ще видят солистите Десислава Стефанова (на снимката), Николай Моцов, Костадин Якшев, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Игнат Желев, Християна Христова, Иван Колев, Богомил Русенов. Участват още хор, оркестър и балет на Държавна опера – Стара Загора. В ролята на Жорж Жермон ще влезе Цутому Танака (Япония). Той завършва Музикалното си образование в Осака. Бил е стипендиант на Министерството на културата на Япония във Виена. Дебютира в “Сватбата на Фигаро“. В неговия репертоар са роли от оперите “Cost fan tutte”, “Pagliacci”, “Falstaff”, „Травиата”, “Риголето”, “Евгений Онегин”, “Мадам Бътерфлай”, “Палячи”, “Турандот” и др. Цутому Танака има много награди от престижни форуми, между които Награда за изящни изкуства в Осака, Награда-отличие на Министерството на културата на Япония за изпълнение си в “Риголето” и др. Член е на борда на операта в Канзай, както и на Шубертовото общество в Япония.

Диригент на спектакъла е Шунго Морияма (Япония). Режисьор-постановчик е Франк-Бернд Готшалк, художник – Борис Стойнов, хореограф – Андреас Песлер.

„Дамата с камелиите” е произведението, с което Александър Дюма-син остава в световната литература. Той написва този роман на 24-годишна възраст. Поставянето му на сцена има изключителен успех, а популярността на Дюма-син достига своя връх. Както и самият автор споделя, “това е една изключителна история”. Защото е истинска!

През 1844 година младият Дюма се запознава в операта с двадесетгодишната Алфонсин Плеси, известна като Мари Дюплеси. По това време тя вече е популярна и предпочитана компаньонка в Париж. Писателят се влюбва в нея, но чувствата му са противоречиви – трудно му е да дели Мари, която не иска да се откаже от начина си на живот. Тя обичала Дюма, но обичала и парите, които й носели останалите любовници. Не можела да се откаже нито от него, нито от тях. Хванат в капана на своите чувства, Дюма едновременно я ненавиждал и обожавал. Искал да я забрави, но само два дни без нея му се стрували цяла вечност. В един момент той решил, че честта му е по-скъпа от любовта, и трябва да се раздели с нея, изпращайки й кратко писмо: “Скъпа ми Мари, не съм нито достатъчно богат, за да ви обичам, както бих желал, нито достатъчно беден, за да бъда обичан, както бихте желали вие. Затова нека забравим и двамата – вие едно име, което навярно ви е безразлично, аз – едно щастие, което е за мен невъзможно.”

Той не успал да забрави Дамата с камелиите, нито тя него. Три години след запознанството им Мари умира от туберкулоза. Мисълта за смъртта й покрусила Дюма. За да запечата образа й, той се изолирал от хората, затворил се в дома си и за по-малко от месец написал “Дамата с камелиите”. Надявал се чрез творбата си да изкупи вината си към нея, както и да се раздели с угризенията си. Образът на куртизанката Маргьорит Готие, който Дюма-син създава, е обаятелен и привлекателен. Тя си позволява „лукса” да се влюби истински. Едновременно романтични и драматични са отношенията й с младия Арман. Любовта им е невъзможна и обречена, защото се сблъсква с порядките на обществото, с прагматичността и реалността.

История на създаването на операта

Верди се запознава с нашумелия роман на Александър Дюма–син още през 1848 г., когато е отпечатан. Веднага у него се появява мисълта да напише опера върху този сюжет. А когато през 1852 г. композиторът вижда в Париж преработения в драма роман “Дамата с камелиите”, той възлага на редовния си литературен сътрудник Франческо Мария Пиаве да напише либретото. Естествено съдържанието на драмата е предадено в съкратен вид, променени са имената, дори и заглавието – Травиата (Заблудената, Безпътната).

Премиерата на операта се е състояла на 6 март 1853 г. във Венеция и е образец в историята на колосалните провали. В едно писмо от 7 март с.г. Верди пише на приятеля си Емануеле Муцио: “Снощи Травиата претърпя фиаско. Дали вината е моя или на певците, ще отсъди времето.” Причината за този провал не е нито в музиката, нито в либретото. За съжаление певците не са се оказали на нивото на прекрасната Вердиева творба. Но като един мъдър човек Верди дори не търси причините за този провал. Той просто оставя на времето да се произнесе. И времето отсъжда! Скоро операта “Травиата” става най-популярната опера на Верди. Камелиите се превръщат в най-модните цветя на епохата и остават такива чак до края на 19 век. Един букет от тях струвал 250 франка – внушителна за времето си сума. Постепенно славата на камелиите намаляла, но не и на операта. Травиата се играе във всички театри по света и до днес, почти 160 години след създаването й. Прав е бил Дюма, който след като слуша Травиата, казва: “След петдесет години никой не би си спомнил за моята “Дама с камелиите”, но Верди я обезсмърти.

„Травиата“ е била една от първите опери, изнесени от Оперната дружба в България. Премиерата се е състояла през 1910 година под диригентството на Тодор Хаджиев. Режисьор е бил К. И. Михайлов-Стоян.

Първото представление на операта „Травиата“ в Стара Загора е било на 30 юни 1928 година с диригент Александър Георгиев, режисьор Димитър Христов, художник Г. Карл. Следват премиери през 1944 г., 1946 и 1953 г. с диригент Ромео Райчев, през 1974 г. с диригент Веселин Ненов и режисьор Георги Петров. На 1 октомври 1987 г. е премиерата на „Травиата“ с диригент Божидар Бонев и режисьор Болеслав Янковски, на 2 април 1992 г. диригент-постановчик е Димитър Димитров, а режисьор – Евгения Раева, и последната досега – през 2000 г. – с режисьор Нина Найденова и диригент Божидар Бонев.

Сега старозагорци ще видят последната премиера на „Травиата“ от 2011 година.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн