Холивудска звезда влиза в журито на „Златната липа“ 2018

STZAGORA.NET
*

Пиеро Никозия

Пиеро Никозия

Юрий Дачев

Юрий Дачев

Четирима мъже и една жена влизат в журито на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2018, който ще бъде открит тази събота, 2 юни от 17,30 ч. в залата на Операта в Стара Загора. Те ще оценяват 9-те филма, влизащи в конкурсната програма на фестивала и ще имат удоволствието на 6 юни от 18 часа, отново в залата на Старозагорската опера, да обявят кои ленти получават статуетка „Златната липа“ за „Най-добър филм“, „Най-добра актриса“, „Най-добър актьор“ и „Най-добър режисьор“.

Начело на съдийската петорка, както винаги досега, отново е българин – това е известният сценарист, драматург, режисьор, журналист и преподавател в НАТФИЗ Юрий Дачев. „Юрий е творец с ярко изразено отношение към киното – сценарист е на филмите „Пансион за кучета“, „Пътуване към Йерусалим“, съсценарист е на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, както и на още филми и сериали. По БНТ2 всяка събота Юрий Дачев води предаването „Рецепта за култура“. Той е една изключително талантлива личност и аз съм много щастлива, че прие да бъде председател на журито, каза директорът основател на „Златната липа“, режисьорът Магдалена Ралчева.

Единствената дама в тазгодишното фестивално жури е изключително талантливата руска актриса Анна Шерлинг. Тя е дъщеря на известния руски режисьор Юрий Шерлинг и на една от големите красавици в руското кино – Тамара Акулова. Преди да завърши актьорско майсторство в ГИТИС Анна Шерлинг е завършила международни отношения в юридическия факултет. Снимала се е в изключително много сериали и филми. Колоритната руска актриса е запален любител на фехтовката и конната езда.

В журито на тазгодишната „Златна липа“ влиза и един много талантлив режисьор и сценарист от Великобритания – Гарет Джоунс, който е известен преподавател по сценаристика. Гарет Джоунс преподава в Норвежкия филмов институт, в Берлинската и Парижката филмови академии. Завършил е Кеймбридж. По време на фестивала той ще представи последния си филм „Делириум“.

Третият член на международното жури е македонският режисьор и писател Горан Тренчовски, който има много голям телевизионен опит. Зрителите на „Златната липа“ ще имат удоволствието да гледат неговия филм „Златната петорка“, който е награждаван многократно.

Анна Шерлинг

Анна Шерлинг

Гарет Джоунс

Гарет Джоунс

Горан Тренчовски

Горан Тренчовски

Последният член на журито е истинска холивудска звезда – това е италианският актьор Пиеро Никозия. Той е роден през 1949 г. на красивия остров Сицилия, Италия. Завършва Академията „А. Ферсен” по драматични изкуства в Рим. След това, за 5 години се мести в Ню Йорк, за да учи в известното студио на Лий Страсбърг. Негова учителка е Сюзън Батсън, която подготвя за снимачната площадка актьори като Том Круз и Никол Кидман за филмa на Стенли Кубрик „Широко затворени очи“. Работи с режисьори като Вим Вендерс, Пупи Авати, Марко Ферери, Роберто Файнза, Ели Кораки и си е партнирал с актьори от ранга на Нино Манфреди, Джо Пеши, Терънс Хил, Анхела Молина и Антъни Куин. Неговият опит като театрален актьор го свързва с Ани Жирардо, Лука Ронкони, Пиера Дели Еспости и Винсънт Шиавели. В момента е популярен с участието си в много телевизионни сериали като „Отборът“, „Полицейски район“, „Дон Матео“, „Екип срещу мафията“, „Рис“, „Куршум в сърцето“. Изпълнява главната роля в швейцарския сериал: „С.Систо Ресторант“. Щастлива съм че Пиеро е мой приятел и с радост прие поканата да бъде част от журито на „Златната липа“, каза Магдалена Ралчева.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн