Тематична кинолектория „Красотата в музиката“ започва на 4 юни в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
33672876_1730264543675338_8120801241312788480_nТри дни в Стара Загора ще бъдат прожектирани филми, посветени и вдъхновени от дамите в джаза. Под мотото на „Джаз форум“ 2018 – „Красотата в музиката“, ще премине и кинолекторията, която започва на 4 юни.

Първите ленти, на които ще имат възможност да се насладят почитателите на седмото изкуство, са две 30-минутни продукции на телевизионната и видеокомпания „АBS“, които са посветени на инструменталните и вокаланите изпълнителки. Водещи на двата филма са съответно пианистката Мариан МакПартланд и певицата Кармен МакРей. С увлекателен език и с много познания те представят дейността на актуални за онова време имена от дамската сцена.

В 18.00 часа започва прожекцията на „Жените в джаза – инструменталистите: Вътрешният глас” (”Women in Jazz – The Instrumentalists: The Inner Voice”). Американският телевизионен филм е създаден през 1981 година. Режисьор е Бърил Л. Крон, участват Мелба Листън, Уайлин Бартън, Джоан Бракийн, Алайв. След него зрителите ще видят друга тв лента от САЩ – „Жените в джаза – вокалистите: Вчера и днес” (”Women in Jazz – The Vocalists: Yesterday And Today”) – САЩ, с режисьор Бърил Л. Крон, с участието на Дакота Стейтън, Джийн Лий, Шийла Джордан, Джей Клейтън.

Организаторите на „Джаз форум Стара Загора“ допълват, че през последните години темата за жените в джаза ражда появата на още няколко документални заглавия, но двете части на „Жените в джаза” са първи по рода си и не бива да се изпускат.

Вторият ден на кинолекторията представя от 19.00 часа две от най-ярките български джаз дами – Камелия Тодорова и Йълдъз Ибрахимова – певици с неповторим вокален стил и сценична аура. На вниманието на зрителите ще е една телевизионна новела от 1999 година – „Докосване”. Тя е реализирана от БНТ под режисурата на Валентин Гоневски. Песните, изпълнени от Камелия Тодорова, са почти изцяло в поп-стилистика, но в тяхната интерпретация се долавя духът на джаза, с който певицата винаги е била заредена. Второто заглавие през втората вечер показва нестандартното сътрудничество между художници и музиканти в лентата от 1985 година „Човек не е остров“. Изпъкват не само Йълдъз Ибрахимова, но и Веселин Николов и Теодосий Спасов. Аудиовизуалният спектакъл е вдъхновен от поезията на Джон Дън и е дело на режисьорите Малина Петрова и Боян Папазов.

На 6 юни от 18.30 часа започва прожекцията на френската лента от 1958 година – „Асансьор към ешафода” (”Ascenseur pour l’échafaud”), с режисьор Луи Мал и участието на Жана Моро, Морис Роне, Лино Вентура, музика Майлс Дейвис.

Една от най-красивите актриси във френското кино – Жана Моро – прави своята първа силна роля в един филм, завинаги обвързан с историята на джаза и признат за шедьовър и кинотворба с най-оригинален джазов саундтрак.

Прожекцията на „Асансьор към ешафода” ще се реализира непосредствено след откриването на изложбата на фотографа Иван Хаджийски и ще бъде в негова памет.

Кинолекторията е вече традиционна част от съпътстващите събития на емблематичния за Стара Загора „Джаз форум“. Съобразена е с тематиката на фестивала и борави с аудиовизуален материал, който в рамките на три предфестивални дни въвежда зрителите в това, което ще се случи по време на същинската част от форума, стартиращ на 7 юни. Нейна основна цел е през призмата на историческото филмово наследство да насочи интереса на аудиторията както към темата на всеки един фест, така и към възприемането на джаз музиката в цялост. Прожекциите ще бъдат в Радио Стара Загора, а входът е свободен.

ПРОГРАМА:

4 юни, понеделник
18,00 ч., Радио Стара Загора
Кинолектория с Цветомир Цанков: „Жените в джаза – инструменталистите: Вътрешният глас”, САЩ, 1981, ТВ филм, реж. Бърил Л. Крон, 30 мин.
„Жените в джаза – вокалистите: Вчера и днес”, САЩ, 1981, ТВ филм, реж. Бърил Л. Крон, 30 мин.

5 юни, вторник
19,00 ч., Радио Стара Загора
Кинолектория с Цветомир Цанков: „Човек не е остров” – България, 1985, реж. Малина Петрова и Боян Папазов, 21 мин.
„Докосване” – България, 1999, ТВ новела, реж. Валентин Гоневски, 32 мин.

6 юни, сряда
18,00 ч.Радио Стара Загора
In memoriam
Откриване на изложба фотографии на Иван Хаджийски

18,30 ч., Радио Стара Загора
Кинолектория с Цветомир Цанков: „Асансьор към ешафода”, Франция, 1958, реж. Луи Мал, 88 мин.

На снимката: Цветомир Цанков (Джаз форум 2017)
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн